طرز تهیه ۴ مدل اشکنه با دستور رزا منتظمی
اشکنه به روش های مختلفی تهیه میشه اما تو این پست میخوایم دستور تهیه این غذای خراسانی رو براساس کتاب هنر آشپزی رزا منتظمی براتون قرار بدم.
ویکی فارسی درباره این غذا اینطوری نوشته : اِشْکِنه یکی از خوراکهای ایرانی است که به صورت معمول با نان میل میشود. این خوراک تاریخچهای طولانی دارد و ابتدا در نواحی خراسان پُخت شدهاست.
هماکنون نیز در میان مردم مشهد و دیگر شهرهای خراسان و همچنین یزد طرفدار زیادی دارد. اشکنه سوپ یا روغنآبی است از آرد، سبزی و پیازداغ.
یکی از بهترین تعریفات بر جامانده از زمان گذشته از کتاب نادر میرزا دربارهٔ اشکنه نقل شده است: ”اشکنه خورشهای نان است و بس با مزه و آسان زود پزند. باشد که در خانه خورشی آماده نباشد یا به بیابان و روستا گوشت و دیگر چیز به دست نیاید، اشکنه سازند. نخست بدان که اشکنه زبان پارسی میانه است که به تازی ثَرید نامند. آبگوشت را نیز نام پارسی اشکنه است. اکنون اشکنه دیگر است و آبگوشت دیگر، و همه خورش نان است که پَرکن پَرکن در آن افکنند تا نرم و آغشته گردد و خورند.”
این خوراک دارای گونههای مختلف است و در میان افراد گوناگون به روشهای مختلف پخته میشدهاست.
انواع اشکنه
برای کسانی که میخوان بعد مدت ها از فست فود وغذاهای برنجی یک غذای آبکی خوشمزه و امتحان کنند بشدت این اشکنه را سفارش میکنم.
خیلی آسون و لذیذ و خوشمزس منتها ادویه هاش هنگام پخت فراموش نشه.
- اشکنه اوجز
- اشکنه اودوغ
- اشکنه سیب زمینی
- اشکنه پیاز
- اشکنه سیب زمینی پیاز
- اشکنه مرزنجوش
- اشکنه گوشت
- اشکنه کشک
سبزی اشکنه چیست؟
در تمام انواع اشکنهها ابتدا پیاز خورد شده در روغن سرخ میشود و سپس دیگر مواد به آن افزوده میشود.
برای قسمت سبزیجات هم معمولا از مرزه یا شنبلیله خشک استفاده میشود.
اشکنه رزا منتظمی
اشکنه برای ۶ نفر:
- ۲ تا ۳ عدد پیاز
- ۱۵۰گرم روغن
- ۳ تا ۴ عدد تخم مرغ
- یک قاشق سوپخوری شنبلیله خشک و نرم
- دو قاشق سوپخوری آرد
- یگ قاشق مرباخوری نعنا(درصورت تمایل)
- نمک و فلفل به مقدار دلخواه
پیاز را خرد کرده با روغن و حرارت ملایم سرخ میکنیم تا طلایی شود.
آرد و شنبلیله را در پیاز سرخ کرده کمی تفت میدهیم.
حالا میتوانید زردجوبه را اضافه نمایید.
سپس سه یا چهار لیوان آب داخل ان میریزیم.
میگذاریم کمی جوش بزند و بعد در آن نمک و فلفل میریزیم.
در ظرفی تخم مرغ ها را میشکنیم و با کمی نمک مخلوط میکنیم و کم کم به اشکنه اضافه میکنیم.
مرتب هَم بزنید تا تخم مرغ ها یکجا بسته نشود.
بعد از ۲ یا ۳ جوش اشکنه را در ظرف سرو میریزیم.
اشکنه آلبالو🍒(براساس کتاب رزا منتظمی)
اشکنه ساده را تهیه میکنیم و مقدار نیم کیلو آلبالو را هسته میگیریم و در اداخر طبخ داخل اشکنه میریزیم.
پس از پخته شدن آلبالو آن را در ظرف میکشیم و اماده سرو است.
در صورت تمایل براساس برخی دستورات میتونید به ان کمی شکر هم اضافه کنید.
اشکنه با رب انار(براساس دستور کتاب هنراشپزی)
به اشکنه ساده کمی رب انار میزنیم و به این اشکنه هم میشود مقدار کمی شکر اضافه کرد.
طرز تهیه اشکنه کشک مشهدی
- دو عدد پیاز متوسط
- سه حبه سیر
- دو قاشق نعنا اسیاب شده
- نمک، فلفل، زردچوبه به مقدار لازم
- نصف کاسه کشک که با آب رقیق شده
این دستور تهیه از یه مشهدی اصیل براتون گرفته شده که بسیار شبیه به کالجوش تهرونیا هستش!
خب ابتدا مقداری پیاز رو تفت میدیم تا طلایی بشه.
سپس مقداری سیر رنده شده رو هم بهش اضافه میکنیم تا به رنگ طلایی در بیاد.
بعد که خوب رنگش در اومد میتونید بهش ادویه که شامل نمک و زردچوبه و فلفل هست اضافی کنید.
مقداری نعنا خشک رو اسیاب کنید و بریزید داخل موادتون که داره روی گاز اماده میشه..
یه ذره که مواد رو با نعنا هَم زدید زود از روی گاز بردارید تا تلخ نشه!
حالا تو یه ظرف جدا مقدار کشک رو با آب هم بزنید و بریزید تو مواد.
کمی آب هم بهش اضافه کنید و گردو خرد شده بریزید داخلش و بزارید چند دقیقه قُل بخوره تا شکل خودشو بدست بیاره.
تموم شد و حالا میتونید نون داخلش تیلید کنید و میل کنید. منبع
دیدگاه
1 دیدگاه
خیلی خوب بود ممنون
نظر بدهید