برای انتخاب کلیدenter انتخاب کنید یا برای لغو ESC فشار دهید.

طرز تهیه برنجک پفکی به روش شمالی

ما گیلانی ها برای هر وعده خوراکی خاص خودمون رو داریم. یه نوع تنقلات هم داریم به نام واویشته برنج یا برنج سرخ شده یا همون برنجک تهرانی ها

در این سری از آموزش تنقلات سایت گیلان فود میخوایم یه پفک خونگی منتهی از جنس متفاوت رو آموزش بدیم که خیلی روش پخت آسون و دلنشینی داره.

این لینک هارو ببینید:

یه اسنک یا خوراکی تنقلات شمالی که بیشتر اصالت مازندرانی داره و زنان این قسمت از ایران برای خانواده در ایام شادی و خصوصا برای شب چله و لحظه های سال تحویل و در کنار سفره عروس درست میکردند که ما در گیلان فود به طور کامل دستور مازندرانی و واویشه برنج گیلانی رو اموزش دادیم.

واویشته برنج یا برنجک

برای تهیه واویشته برنج ( به فارسی میشه برنج سرخ شده ) یا برنجک تهرانی باید مواد زیر رو تهیه کنید؛

  • برنج = ۵۰ گرم (اگه محلی باشه که بسیار خوشمزه تره)
  • نمک = نصف قاشق سوپ خوری
  • آب = به مقدار لازم

ابتدا برنج ها را شسته و در ظرفی بریزید. سپس آب به آن اضافه کنید (به مقداری آب بریزید تا روی آن را پوشش بدهد) و بگذارید به مدت چند ساعت با کمی نمک خوب خیس بخورد.

هرچقدر زمان طولانی تر خیس بخوره برنج تردتر میشه.

واویشته برنج

پس از گذشت این مدت، آن را در سبدی آبکشی کنید تا آب اضافی آن خارج شود.

ماهیتابه را بر روی گاز میگذاریم تا داغ شود. حتما بایستی از داغ بودن تابه مطمئن باشید.

سپس داخل تابه، برنج خیس خورده در آب نمک را ریخته و تفت دهید.

پس از اینکه مدتی تفت داده شد؛ به حرارت دادن ادامه دهید تا آب آن تبخیر شود.

درست کردن واویشته برنج یا برنجک در ظاهر ساده است اما در واقع اینطور نیست ، چون برنج هم باید ترد و هم رنگش طلایی شود!

برنجک

بایستی دقت کنید که برنج سیاه نشود. مدت زمان لازم برای سرخ کردن برنج ۱۵ تا ۲۰ دقیقه به صورت نرمال می باشد.

معمولا همراه با برنج واویشته یا برنجک گردو، بادام و تخم کدو، سویا (تف داده) هم اضافه میکنند و برخی نیز تخم هندوانه و تخم خربزه هم با آن سرخ و میل میکنند.

برنجک

نکات تهیه برنجک

برخی نیز بنا به سلیقه خود، همراه با نمک گاهی اوقات کنجد نیز میزنند.

برای مطمئن شدن از داغ بودن تابه، چند دانه برنج را داخل تابه بریزید، اگر دانه های برنج به طرف بیرون تابه پرتاب شدند، به معنای این می باشد که تابه کاملا آماده است.

نمک برنج رو حتما بچشید اگه نمک نداره زیاد بود موقع ابکشی اب نریزید و وقتی رودستمال پهن کردید نمک بزنید و بزارید تقریبا یک روز بمونه تا کاملا خشک بشه(مثل وقتی که خام هست)

روغن تون حتماداغ بشه بعد هرسری روسرخ کنیدتاپف کنند

طرز تهیه عدس برشته شده

ترکیبی از مواد لازم زیر به مقدار دلخواه تهیه کنید.

  • برنج یا نیم دانه
  • گندم
  • عدس
  • کنجد
  • نمک

برنج، گندم و عدس رو پاک میکنیم، هر کدوم رو جدا جدا میشوریمش بعد یکی دو ساعت با آب ولرم و یخورده نمک میزاریم بمونه.(هرکدوم جدا جدا)

آماده کردنش هم کاری نداره، تو گیلان حرفه ای ها این تنقلات رو تو تابه سفالی و روی آتیش درست میکنن اما تو خونه رو گاز و تو تابه رویی هم میشه.(من تو تفلون هم امتحان کردم و شد.)

تابه رو روی گاز میزاریم تا خوب خوب داغ بشه، دقت کنید که اگه تابه خوب داغ نشده باشه برنج و گندم و عدس سفت میشن و به هیچ عنوان قابل خوردن نیستن.

پس تابه رو خوب گرم میکنیم، آب برنج و عدس و گندم رو هم کاملا میگیریم، دوباره نمیشوریمش که نمکش گرفته شه خشک خشک هم نباید باشن فقط کافیه اون آب ولرمی رو که گذاشته بودیم تا برنج و گندم و عدس توش خیس بخورن کاملاً خالی کنیم.

هرکدوم این مواد رو به طور جداگانه تفت بدین، از زمانی که هرکدوم از این مواد رو داخل تابه ریختین مکرراً همش میزنین و هر دو سه دقیقه یک بار تابه رو تکونش میدین(مثل حالت پفیلا درست کردن)

وقتی رنگ برنج طلایی شد، و سطحش ورم های کوچولو کوچولو کرد برنجمون آمادس، واسه محکم کاری چند دونش رو بچشنین تا ببینید نرم شده یا نه.

وقتی آماده شد، سریع از توی تابه به یه ظرف دیگه انتقالش بدین چون اگه تو تابه بمونه سیاه میشه، واسه تفت دادن گندم هم همین مراحل رو طی میکنیم، وقتی رنگ گندم تیره شد بچشیدش ببینید ترد شده یا نه، تایم تفت دادن گندم بیشتر از برنجه و تایم تفت دادن عدس از هردوی اینها بیشتر.

اما کنجد (از کنجد خام استفاده کنید) یکی دو دور که توی تابه داغ وول بخوره آماده میشه.

بعد مواد رو باهم ترکیب و نوش جان کنید.

میتونید پفیلا و نخود شور و نقل هل دار و مقدار کمی تخمه آفتابگردان یا انواع مغز ها مثل بادام و گردو هم با مواد ترکیب کنید و واسه پذیرایی از مهمون ازش استفاده کنید. منبع

طرز تهیه برنجک شیرین

هر دو لیوان برنجک آماده شده، یک لیوان شکر و نصف لیوان آب و دو قاشق آب لیمو ترش یا آب نارنج لازمه

توضیحات ویدیو کامله ولی این چند تا نکته رو‌هم رعایت کنید:

برنج رو یکم بیشتر از همیشه که برنج آبکش میکنید نگه دارید ولی نه در حدی که دیگه برنج کامل بپزه.

برنج رو وقتی آبکش کردید حتما با آب سرد بشورید تا نشاسته اضافیش بره و موقع خشک شدن، بهم نچسبن.

وقتی برنج رو رنگی کردید یا همون برنج سفید رو آبکشی کردید، بزارید توی سبد نیم ساعت بمونه، و بعد سه چهار ساعت روی پارچه پهن کنید تا آبش کشیده بشه و بعد یه سینی رو‌ یکم چرب کنید و برنج هارو پهن کنید روش و روی بخاری و شوفاژ (که حرارتش پایینه) میزاریم تا کامل خشک بشه.

روغن باید داغه داغ باشه و مقدار کم توی روغن میندازیم و سریع برمیداریم. حتما مقدار کم بریزید و تا پف کرد سریع از روغن خارجش کنید.

شهد هم باید تا داغه بخورد برنج بره.

ولی به طور کلی وقتی مخلوط شکر و‌آب شروع کرد به جوش های درشت درشت زدن، باید یکم بریزیم تو آب سرد و امتحان کنیم اگه مثل فیلم کش اومد آمادست و سریع از روی حرارت برش دارید که سفت تر نشه. اما اگه توی جمع نشد باید دوباره هر سه چهار دقیقه، چک کنید تا درست بشه.

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
3.64 (22 رای)