طرز تهیه خورش ترش تره خانم نجاتی
اگر میخواید آموزش طرز تهیه ترش تره گیلانی یا خورش ترش تره مازندرانی با نشبت سبزی هاش رو بدونید همراه گیلان فود باشید.
در این سری از آموزش خورش سایت گیلان فود میخوایم از صفر تا صد تهیه یه نوع خورش گیلانی به نام ترش تره رو آموزش بدیم که واقعا لذیذ و متفاوته.
این لینک هارو هم ببینید:
خورشت ترش تره یکی ازغذاهای اصیل گیلانی می باشد که بدون گوشت و از انواع سبزی های معطر تهیه می شود.
این خورشت لذیذ همراه برنج محلی و در کنار ماهی شور یا ماهی دودی و با باقلا و ترب سرو می شود. البته این غذا با نان هم خوشمزه است.
سبزی ترش تره شامل چیست؟
این غذا که در شمال پخت میشه در هر قسمتی از سبزی های محلی همان ناحیه نیز گاهاً استفاده میشود.
اما دستور اصلی سبزیجاتی که بطور معمول باید تهیه کنید شامل اسفناج ، تره ، شوید ، گشنیز و جعفری میباشد.
دقت کنید که نسبت اسفناج در یک کیلو باید بیشتر از بقیه سبزی ها باشد. حدوداً ۴۰درصد یک کیلو باید اسفناج باشد.
در شهرهای شرق گیلان یعنی طرفای مازندران ترش تره با سبزیجات محلی مثل چوچاق و خالواش هم طبخ میشه.
حواستون باشه که اگر چوچاق رو زیاد بریزید ترش تره تلخ میشه
طرز تهیه ترش تره لاهیجان
- ۱ کیلو سبزی مخصوص ترش تره(بالاتر نوشتیم)
- برنج ۴ قاشق غذاخوری(ترجیحاً نیمدانه)
- تخم مرغ ۲ تا ۳ عدد
- سیر یک بوته کوچک
- نمک و فلفل و زردچوبه به میزان لازم
- آب نارنج ۱ لیوان
- روغن به میزان لازم
برنج را دو ساعت خیس کرده ، سپس با کمی نمک و مقداری آب می پزیم.
اصولا گیلانی ها ترش تره را در ظروف سفالی (گَمَج) تهیه می کنند، که باعث می شود خورشت طمع خوشایند تری پیدا کند.
سبزیها را شسته و میگذاریم آب آنها گرفته شود. سپس خُرد می کنیم (البته لازم نیست خیلی ریز خرد شود). بعد آنها را به برنج نیم پز شده اضافه میکنیم.
در مرحله بعد آب نارنج(یا میتونید آبغوره استفاده کنید) را به مخلوط برنج و سبزی اضافه میکنیم.
سپس سیر را رنده کرده و در مقداری روغن تفت میدهیم و تخم مرغها و زردچوبه را به آن اضافه می کنیم.
حال آن هارا پس از سرخ شدن به قابلمه حاوی سبزی اضافه میکنیم،نمک و فلفل میزنیم و میگذاریم خورشت با شعله ملایم جا بیاُفتد.
طرز تهیه ترش تره آبکی
ترش تره را می توان بدون برنج و با آرد نیز تهیه کرد.
بدین صورت که به جای اضافه کردن سبزی ها به برنج ، ابتدا سبزی ها را با کمی آب میپزیم در این مرحله میزان اضافه کردن آب خیلی مهم است به این دلیل که سبزی در حین پخت آب می اندازد.
بنابراین چون از برنج استفاده نشده برای غلظت بخشیدن به این خورشت دو الی سه قاشق غذاخوری سرپُر آرد برنج را با مقداری آب حل گرفته سپس درون سبزی در حال پخت میریزیم و بعد مثل روش بالا در ادامه کار مخلوط تخم مرغ و سیر را به آن اضافه می کنیم.
و اجازه میدهیم تا با حرارت ملایم بپزد و آماده شود.
طرز تهیه ترش تره با عدس
مواد لازم که در ادامه نوشتیم برای ۵ نفر کافیه؛
- دویست گرم اسفناج
- دویست گرم برگ چغندر
- دویست گرم ترشک
- صد گرم گشنیز
- پنجاه گرم تره
- پنجاه گرم نعنا
- سی گرم چوچاق
- ۱ونیم نیم لیوان عدس خیس شده
- ۱ونیم نیم لیوان لوبیا چیتی خیس شده
- یک قاشق غذا خوری رب گوجه
- سه قاشق غذا خوری آب نارنج پخته
- دو قاشق سوپ خوری روغن مایع
- چهار قاشق غذا خوری سر پُر آرد برنج
- یک عدد تخم مرغ
- نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
برای شروع سبزی هارو با غذاساز یا هر وسیله ای که دارید خرد کنید. البته حواستون باشه که خیلی ریزش نکنید.
البته اگر توانشو دارید سبزیجات تازه رو با دست خرد کنید تا بوی نابش توی محیط خونه بپیچه.
در حین خرد کردن سبزیجات بهتره سیر هارو هم اضافه کنید تا همراه باهم طعم و مزه اشون میکس بشه.
حالا تو یه قابلمه سبزیجات رو بهمراه ۱ونیم لیوان آب ولرم بریزید. بعد عدس و لوبیا رو که از ۶ساعت قبل گذاشتید خیس بخوره اضافه کنید.
رب گوجه و نمک و فلفل و آب نارنج و روغن مایع رو داخل مواد قابلمه بریزد و زیر و رو کنید مواد رو باهم و بزارید به مدت حدوداً ۴۰دقیقه مواد با عدس و لوبیا کامل بپزه.
اگر در قابلمه رو بزارید سبزیجات تیره رنگ میشه ، اگر هم نزارید ممکنه آب ترش تره خشک بشه که در این صورت باید دائم بالاسر غذا باشید و مراحل پخت رو کنترل کنید و اگر آبش کشیده شد بهش میتونید آب جوش اضافه کنید.
بعد از اینکه عدس و لوبیاها پختند باید ۵ لیوان آبجوش به قابلمه اضافه کنیم و اجازه بدیم تا یه ربع(۱۵دقیقه) دوباره بجوشه.
در یک کاسه، آرد برنج رو با آب سرد خوب هَم میزنیم. (حواستون باشه که اگر از آب داغ استفاده کنید گوله گوله میشه)
۱۵ دقیقه که از زمان پخت اخر ترش تره گذشت ، مخلوط آرد برنج و آب رو به خورشت اضافه میکنیم و خوب مخلوط میکنیم.(قبل از اضافه کردن بخوبی هم بزنید تا آرد برنج تهنشین نشه)
بهش نمک و فلفل و زردچوبه بزنید و اجازه بدید تا آرد برنج در خورشت باز بشه. هر از گاهی هم بزنید تا ته نگیره.
۱۰ دقیقه که قُل خورد و آرد برنج در خورشت جا افتاد یه تخم مرغ رو در کاسه بشکونید و هم بزنید بعد به خورشت اضافه کنید.
حرارت رو کم کنید و زمانیکه تخم مرغها در خورشت شکل پیدا کردند ترش تره ما آماده است. نوش جان
فیلم طرز تهیه ترش تره لاهیجان
[evp_embed_video url=”https://www.gilan-food.ir/wp-content/uploads/2019/06/VID_20211125_193541_581.mp4″]
دیدگاه
نظر بدهید