طرز تهیه حلیم با بلغور گندم و ترفند کش آمدن
دستور تهیه یه هلیم خوشمزه و فوری کشدار که با نکات طلایی و فوت و فن های ناگفته حلیم مشهدی که شبیه نذری ها بی نظیره همراه است.
هلیم یه صبحانه بسیار راحت و مقوی برای کشورمون هست که دستور تهیه اش رو میتونید در ادامه کامل یاد بگیرید.
مواد لازم برای تهیه حلیم سنتی
- یک کیلو گندم پوست گرفته
- یک عدد گردن گوسفند
- یک عدد سینه مرغ
- ۳ عدد پیاز متوسط(هردیگ یک پیاز میخواهد)
- ۶ عدد برگ بو
- چند شاخه جعفری
- آب به میزان لازم
- ۲۰گرم کره
- نمک به مقدار نیاز
طرز تهیه حلیم نذری
در ابتدا گردن گوسفندی و برگ بو و پیاز حلقه شده رو در یک دیگ جدا با مقداری جعفری میریزیم و سپس ۲ لیتر اب توش خالی میکنیم.
بعد تو یه دیگ جدا مرغ(سینه باشه بهتره) و برگ بو و جعفری و پیاز رو با مقداری آب(یک لیتر کافیه) خالی میکنیم.
حالا گندم هارو که از شب قبل با آب خنک خیس کردیم با یه پیاز متوسط(که از وسط برش خورده) تو دیگ سوممون خالی میکنیم. بعد دو لیتر آب سرد به ظرف اضافه میکنیم.
اجاق رو روشن کنید و حرارت رو روی مقدار بالا قرار بدید تا آب بجوش بیاد و سپس حرارت رو ملایم میکنیم تا گوشت بپزه.
برید سراغ دیگه دوم یعنی اونی که توش مرغ هست و مقدار نمک بهش اضافه کنید تا خوش طعم بشه.
به دیگ گردن نمک اضافه نکنید چون گوشت قرمز تون خشک و تیره رنگ میشه و دیر میپزه!!
درب مرغ و گردن رو میزاریم و اجازه میدیم که آروم بپزه.
حالا میریم سراغ دیگ گندم و ابتدا شعله زیاد میکنیم که آب جوش بیاد و بعد کم میکنیم تا به ارومی بپزه.
دقت کنید که اگر در موقع پخت آب گندم زیاد باشه حلیم تون در پایان کار آبکی و مانند فرنی میشه.
البته این موضوع بستگی به دیرپخت بودن یا نبودن گندم داره. اگر گندم دیرپز بود باید طی چند مرحله و کم کم ففط از آب جوشیده بهش اضافه کنید.
آب که جوش اومد…
آب دیگ گردن مون که جوش اومد میتونیم بهش مقدار نمک بپاشیم تا بی مزه نباشه. اونوفت میزاریم حدود نیم ساعت بجوشه و بعد بر میداریم.
آب گوشت رو از صافی رد میکنیم و آب خالص رو بدون پیاز و اضافات به دیگ گندم مون میریزیم.
پیازهای دیگ گندم رو هم خارج کنید و گندم پخته شده رو که آبش کشیده شده با آب خالص گردنمون هَم میزنیم.
خیلی کم در حد یک قاشق سوپ خوری به دیگ گندم نمک اضافه میکنیم و میزاریم نیم ساعت بپزه.
حالا میریم سراغ دیگ مرغ ها و وقتی که جوشید آب مرغ رو از صافی رد میکنیم و تو دیگ گندم میریزیم.
تحت هیچ عنوان اضافات پیاز رو داخل دیگ گندم نریزید و فقط اب شفاف گوشت و مرغ رو باید استفنه کنید.
حمله به مرغ و گوشت…
مرغ هارو ریش ریش میکنیم و بعد میریم سراغ گوشت های گوسفندی مون که آروم پخته شدند.
پوست و چربی اضافی رو میگیریم و با یه چنگال ریش ریش میکنیم که تو حلیم باید اضافه کنیم جلوتر.
گندم ها را آسیاب کنید…
دیگ گندم رو از روی گاز برمیداریم و میزاریم کمی دماش متعادل بشه.
بعد گندم هارو با غذاساز یا میکسر یا مخلوط کن دستی (یا هر دستگاه و روش دیگه) آسیاب میکنیم.
دقت کنید که گندم تون باید هیچ لایه پوستی نداشته باشه!
همچنین موقعی که گندم رو توی دستگاه میریزید باید کمی آب همراهش باشه تا نرم آسیاب بشه.
حالا گندم های له شده رو از صافی رد میکنیم.
بعد گندم هارو تو یه دیگ میریزیم و کمی آب جوش اضافه میکنیم تا حلیم نرمی داشته باشیم.
گوشت های ریش ریش شده رو داخل حلیم میریزیم و کم کم با همزن مخلوط میکنیم.
دوباره مقداری دیگه ای از گندم رو به دیگ اضافه میکنیم با یک لیوان آب جوش و هم میزنیم.
حالا کره رو اضافه میکنیم تا حلیم خوشمزه تر داشته باشیم مثل هلیم نذری.
ریختن کره باعث میشه تا حلیم روونی داشته باشیم و سفت نشه و خودشو نگیره!
بعد یه کم نمک میریزیم و هم میزنیم و روی حرارت آروم اجازه میدیم تا با درب بسته دم بکشه.
بعد میتونیم در اخر کار با دارچین و کره و مرغ های ریش ریش شده حلیم رو تزئین کنید. نوش جان منبع
طرز تهیه حلیم فوری در منزل
اینم دستور تهیه یه هلیم فوری که توی خونه میتونید درست کنید.
این دستور برگرفته از کتاب هنر آشپزی خانم رزا منتظمی میباشد:
چرا حلیم کش نمیاد؟
استفاده از گوشت گردن گوسفند به همراه هَم زدن زیاد مواد باعث میشه تا حلیم کش دار داشته باشیم.
هر یک کیلو گندم چقدر حلیم میده؟
تقریبا برای هر نفر که میخواید حلیم تهیه کنید به ۲۰۰ گرم گندم نیاز دارید، پس هر یک کیلو گندم تقریبا به اندازه ۵ تا ۶ نفر بهتون حلیم میده.
طرز تهیه حلیم نذری برای ۱۰۰ نفر
مقداری که در ادامه گفته شده برای ۱۰۰ نفر کافی است. برای ۳۰۰ نفر کافیه همین مفدار مواد را سه برابر کنید.
- گوشت ۹ کیلو (ران گوسفند یا نرمه گوساله)
- بلغور گندم: ۱۷ کیلو تقریبی
- شکر و دارچین: به مقدار لازم
- نمک: ۳۰۰ گرم
- روغن محلی: به مقدار لازم
فوت و فن تهیه حلیم
برای اینکه رنگ حلیم تیره نشود سعی کنید از گندم رنگ روشن و مناسب استفاده کنید
برای گوشت حلیم میتوانید از قلوه گاه و گردن یا سردست گوسفند هم استفاده کرد.
تحت هیچ عنوان گوشت حلیم را در غذاساز خرد یا در چرخ گوشت ، چرخ نکنید اما میتوانید گوشت حلیم را بکوبید. علت اینکار این است که باعث کن شدن کش حلیم میشود.
بهترین وسیله برای بهم زدن حلیم استفاده از قاشق چوبی است.
اگر تصمیم دارید از گوشت بوقلمون استفاده کنید حتما از یه تکه چوب دارچین هم بهره ببرید تا طعم این گوشت در نهایت لذیذتر شود.
اگر میخواهید حلیم سبک تر شود بهتر است مقدار گندم را کم کنید و به جایش گوشت را بیشتر بریزید.
در قسمت هایی از خراسان حلیم را با قیمه گوشت و نمک سرو میکنند که در این صورت بهتره دارچین و شکر را در مراحل تهیه حذف کنید.
دیدگاه
3 دیدگاه
درشهرستان نیشابور درخراسان رضوی حلیم راباقیمه گوشت ونمک سر میکنند. صرفاجهت اطلاع
به ما چه که با قیمه میخورید صرفا جهت اطلاع
اون شله مشهدی هست نه حلیم ،صرفا جهت اطلاع
نظر بدهید