برای انتخاب کلیدenter انتخاب کنید یا برای لغو ESC فشار دهید.

طرز تهیه دوغ محلی گیلان به صورت مرحله به مرحله

یکی از مرسوم ترین روش برای تهیه دوغ محلی گیلان استفاده از کوزه های سفالی مخصوص به نام نرخه هست.

در کنار برخی از غذاها (مانند آبگوشت ، کباب کوبیده ، دیزی و…) دوغ محلی یکی از ملزومات ما می باشد که طعم فوق العاده ای کنار غذاها به ارمغان می آورد.

بریم باهم روش تهیه اش رو ببینیم؛

در ابتدا اگر میتونید شیر تازه گاو تهیه کنید.(سعی کنید از محل عرضه لبنیات شیر تازه همون روز رو بگیرید)

بعد در یک قابلمه روی شعله ملایم میزاریم تا جوش بیاد. منبع

مراقب باشید که سر ریز نشه و بعد خاموش کنید و بزارید دماش ملایم بشه.

وقتی شیر ولرم شد بهش یه قاشق ماست اضافه میکنیم.

یه پارچه دور قابلمه میپیچیم و یه روز زمان نیاز داریم تا شیر ما تبدیل به ماست بشه!

حالا ماست رو در ظرف مخصوص دوغ گیلانی نَرخه می‌ریزیم و ظرف را انقدر تکان میدیم تا دوغ آماده شود.

دوغ که آماده شد آن را در ظرف مناسب خالی میکنیم و کمی بعد میتوانید کره روی آن را جدا کنید.

حالا دوغ ما آماده است و میتوانید با دَرار(نمک سبز) آن را میل کنید.

اگر میخواهید دوغ ترش و گَزَنده محلی داشته باشید کافیه یک روز بیشتر بزارید ماست تون در دمای محیط بمونه و بعد تبدیل به دوغش کنید.

نکات تهیه دوغ محلی

نرخه به زبان محلی نیره است.

کاربرد آن جهت تبدیل ماست به دوغ و گرفتن کره است و این شیٔی هم از همان خانواده‌ی سفالی است و از گل رس می‌ساختند و حجم های مختلف ساخته میشود.

هنگام تکان دادن ماست با دو دست یکنفره و گاهی هم دو نفره تکان می‌دادند و به اندازه‌ای هم آب می‌ریختند که از آن کره درست می‌شد.

تعدادی هم چوب‌های سرشاخه به طول دو سانتیمتر پوست کنده و تمیز را برای همین کار داشتند داخل نرخه می‌انداختند.

حداقل مدت نیم ساعت با بستن درب نرخه با کاسه کوچک و پارچه، آن را تکان می‌دادند تا کره بگیرند و دوغ آن را هم استفاده می‌کردند.

بعضی‌ها هم کمی آب داغ در آخر داخل آن می‌ریختند که کره‌ها جمع بشود و بعضی‌هم آب خیلی سرد می‌ریختند آن را هم به طبیعت ماست خودشان می‌دانستند