برای مشاهده نتایج کلید Enter و برای خروج کلید Esc را بفشارید.

نکات مهم در تهیه رشته خشکار رشتی ؛ دسر ماه رمضان گیلانی‌ها

در ماه مبارک رمضان نیز «رشته خشکار»، «شامی» و «شله‌قلمکار» سه جزو جدایی‌ناپذیر از سفره‌های افطار گیلانی‌ها است که تهیه هرکدام سبک و سیاقی خاص خود دارد.

تاریخچه قدمت رشته خشکار در گیلان

بر اساس اطلاعات موجود، این شیرینی با قدمتی ۳۰۰ ساله در منطقه گسکرات به‌ویژه بخش «طاهر گوراب» صومعه‌سرا طبخ می‌شود و بهترین رشته ریزان- اصطلاحی برای افرادی که رشته این شیرینی را آماده می‌کنند- در این منطقه وجود دارد و حتی در برخی خانواده‌ها رشته ریزی به‌عنوان شغل آبا و اجدادی درآمده است.

ماه رمضان که شروع می‌شود نه‌تنها در منطقه طاهر گوراب که در تمام نقاط استان به‌ویژه شهر رشت بساط رشته‌خشکار پزی علم می‌شود و بسته به کیفیت محصولی که ارائه می‌شود، هر مغازه مشتریان خاص خود را دارد.(مهر)

نکات مهم در تهیه رشته خشکار رشتی ؛ دسر ماه رمضان گیلانی‌ها

رشته خشکار قدیمی به چه شکل بود؟

قدیم تر ها برنج را خیس کرده و وقتی نرم شد، آن را آسیاب می کردند تا آرد برنج یکدستی به دست آید و همان آرد برنج را برای تهیه رشته مورد استفاده قرار می دادند اما امروزه بیشتر از آرد برنج آماده استفاده می کنند.

برای اینکه طبع رشته معتدل باشد، از ترکیب دو نوع آرد برنج حاصل از انواع برنج «علی کاظمی» و «هاشمی» که یکی طبع سرد دارد و دیگری طبع گرم استفاده می شود.

نکات مهم در تهیه رشته خشکار رشتی ؛ دسر ماه رمضان گیلانی‌ها

نام وسیله ریختن رشته خشکار چیست؟

شانه رشته ریزی وسیله ای استوانه ای شکل است که از یک طرف باز بوده تا بتوان مواد را داخل آن ریخت و از سویی دیگر به پنج- شش لوله باریک قیف مانند ختم می شود که این لوله ها به شکلی منظم در کنار هم قرار گرفته و خروج مواد رشته از این لوله ها به همراه چرخش دست استاد کار، شکل رشته را درست می کند.

اگر “شانه رشته ریزی” میتوانید از یک جای سُس با چند سوراخ ایجاد شده بر روی ان استفاده کنید.

نکات مهم در تهیه رشته خشکار رشتی ؛ دسر ماه رمضان گیلانی‌ها

مواد لازم رشته خشکار

محتویات درون خوشکار از گردو و کمی شکر به همراه ادویه مخصوص شامل هل، دارچین، جوز هندی و میخک تشکیل شده.

  • آرد برنج یا گندم : ۱ لیوان
  • آب : ۱ لیوان
  • مغز گردو ساییده شده : ۵ قاشق غذاخوری
  • پودر شکر : ۴ قاشق غذاخوری
  • پودر هل : نصف قاشق چای خوری
  • پودر پسته و نارگیل : به مقدار دلخواه(واجب نیست)
  • پودر دارچین : ۱ قاشق غذاخوری

نکات مهم در تهیه رشته خشکار رشتی ؛ دسر ماه رمضان گیلانی‌ها

طرز تهیه رشته خشکار

ابتدا آرد رو در کاسه ای بزرگ میریزیم.

آب رو به آرد اضافه میکنیم.

حالا با هم زن دستی قشنگ مواد رو هم میزنیم تا غلظت برسه.

حالا باید موادمون رو داخل قیف بریزیم، اگه قیف مخصوص رو تونستین تهیه کنین که هیچ ، اگه نه از جای سسی میتونین استفاده کنین

موادمون رو داخل قیف میریزیم و درش رو میبندیم و میزاریم کنار.

دقت کنید که در زیر ۳۰ ثانیه به محض اینکه مواد خودشو گرفت بردارید

حالا میریم سراغ مواد میانی ، پودر شکر رو به مغز گردو اضافه و هم میزنیم.

و به ترتیب پودر دارچین رو اضافه و هم میزنیم. پودر هل رو هم اضافه میکنیم

حالا مواد رو خوب هم میزنیم و میزاریم کنار.

حالا تابه ی مورد نظرتون رو کمی چرب کنین و بزارین رو حرارت تا داغ بشه.

حالا با قیف مواد رشته رو به صورت کج و راست و دورانی روی تابه میریزیم.

وقتی مواد رشته رو ریختیم ۳ دقیقه میمونیم تا رشته پخته بشه. توجه کنین که نباید سرخ بشه. بعد که پخته شد آهسته از گوشته رشته رو از تابه بیرون میکنیم. (به

داغی رشته و تابه توجه کنین و مواظب باشین. این کارو با چاقو هم میتونین انجام بدین.)

حالا رشته رو روی پارچه گذاشته تا کمی سرد شود.

رشته رو از بالا تا زده و مواد میانی رو به همراه کمی پودر پسته و پودر نارگیل وسطش میریزیم.

موادو که وسطش ریختیم طبق فیلم تا میزنیم.

وقتی رشته هارو با مواد میانیش قشنگ تا زدیم آمادس برای سرخ شدن.

حالا داخل تابه روغن میریزیم و رشته خوشکار هارو میزاریم داخلش که سرخ بشن. چک میکنیم هروقت طلایی شد ورش دارین.

وقتی شیرینی سرخ شد، آن را به مدت چند ثانیه در این شربت آب و شکر و زعفران(واجب نیست) و گلاب قرار دهید.

کلیپ کوتاه زیر دقیق تر میتونه به شما اموزش میده که چطور باید رشته خشکار رو اماده کنید:

دانلود فیلم اموزش رشته خشکار رشتی