طرز تهیه رشته خشکار با آرد برنج و گندم با فوت و فن
در ماه مبارک رمضان نیز «رشته خشکار»، «شامی» و «شلهقلمکار» سه جزو جداییناپذیر از سفرههای افطار گیلانیها است که تهیه هرکدام سبک و سیاقی خاص خود دارد.
در این سری از مطالب آموزش شیرینی سایت گیلان فود قصد داریم یه دسر مخصوص و نوستالژی گیلانی رو که هر سال محبوب تر میشه با جزئیات زیاد و فوت و فن های گفته نشده بهتون آموزش بدیم. پس تا اخر با دقت بخونید لطفا چون به همه نکات پرداختیم.
این مطالب رو ببین:
- شامی پوک رشتی مخصوص ماه رمضان
- انواع کوکو سبزیجات برای ماه رمضان
- کوکو و کتلت و شامی جدید برای افطار
- لیست ۳۰ روزه خوراکی های افطار ماه رمضان
- طرز تهیه زولبیا با نشاسته ذرت
رشته خشکار اصالتاً کجائیه؟
بر اساس اطلاعات موجود، این شیرینی با قدمتی ۳۰۰ ساله در منطقه گسکرات بهویژه بخش «طاهرگوراب» صومعهسرا طبخ میشود و بهترین رشته ریزان- اصطلاحی برای افرادی که رشته این شیرینی را آماده میکنند- در این منطقه وجود دارد و حتی در برخی خانوادهها رشته ریزی بهعنوان شغل آبا و اجدادی درآمده است.
ماه رمضان که شروع میشود نهتنها در منطقه طاهر گوراب که در تمام نقاط استان بهویژه شهر رشت بساط رشتهخشکار پزی علم میشود و بسته به کیفیت محصولی که ارائه میشود، هر مغازه مشتریان خاص خود را دارد.(مهر)
رشته خشکار قدیمی به چه شکل بود؟
قدیم تر ها برنج را خیس کرده و وقتی نرم شد، آن را آسیاب می کردند تا آرد برنج یکدستی به دست آید و همان آرد برنج را برای تهیه رشته مورد استفاده قرار می دادند اما امروزه بیشتر از آرد برنج آماده استفاده می کنند.
برای اینکه طبع رشته معتدل باشد، از ترکیب دو نوع آرد برنج حاصل از انواع برنج «علی کاظمی» و «هاشمی» که یکی طبع سرد دارد و دیگری طبع گرم استفاده می شود.
دستگاه یا شانه رشته خشکار
شانه رشته ریزی وسیله ای استوانه ای شکل است که از یک طرف باز بوده تا بتوان مواد را داخل آن ریخت و از سویی دیگر به پنج- شش لوله باریک قیف مانند ختم می شود که این لوله ها به شکلی منظم در کنار هم قرار گرفته و خروج مواد رشته از این لوله ها به همراه چرخش دست استاد کار، شکل رشته را درست می کند.
اگر “شانه رشته ریزی” میتوانید از یک جای سُس با چند سوراخ ایجاد شده بر روی ان استفاده کنید.
برای ظرفی که میخواید باهاش رشته بریزید میتونید از جای شیر پلاستیکی استفاده کنید و سرشو سوراخ کنید.
بعد ۴ تا ۵ عدد سر سوزنی که برای لاستیک دوچرخه استفاده میشه رو بهش وصل کنید. بعد از زیر(داخل سر بطری) چسب کاری کنید. اینطوری خیلی رشته نازک و خوش دستی خواهید داشت.
طرز تهیه رشته خوشکار از اول تا اخر
مواد لازم که به صورت کامل دقیق و با جزئیات برای یک مهمانی ۶ تا ۶ نفره براحتی کفایت میکند.
- آرد گندم اَلَک شده ۲ لیوان
- آرد برنج اَلَک شده ۱ لیوان
- مغز گردو حدوداً ۱۵۰ گرم
- شکر کمتر از یک لیوان
- پودرهل و پودر دارچین
- آب ۳ لیوان
با این ترکیب در یک تابه متوسط حدودا ۳۰خشکار یا ۴۰رشته میتونید تهیه کنید.
آرد هارو دوبار اَلَک میکنیم تا در پایان مایع صاف و تمیزی داشته باشیم.
باهم مخلوط میکنیم و سه لیوان آب رو کم کم بهش اضافه میکنیم و مرحله به مرحله هَم میزنیم تا یک مایع صاف و یکدست داشته باشیم.
بعضی آرد برنج ها آب بیشتری میبره پس اگر دیدید مایع تون کمی غلیظ هستش میتونید یه نصف لیوان اب بهش اضافه کنید.
مایع رو دوباره از صافی رد میکنیم چون با این کار میخوایم اضافات داخلش رو بگیریم که توی سوزن موقع ریختن گیر نکنه.
بعد سرشو با یه پلاستیک میپوشونیم و میزاریم تو دمای محیط(یخچال نه) بین دو تا سه ساعت استراحت کنه.
مواد میانی رو آسیاب میکنیم منتهی نه در حدی که له بشه، بصورت دوندون میخوایم در بیاد.
شکر هم میتونید حدودا دو تا ۳ قاشق قاطیش کنید به میزانی که دلتون میخواد منتهی متناسب با اینکه میخواید در اخر در شهد بزاری بمونه یا نه بهتره شکر استفاده شده در این مرحله رو کنترل کنید.
حالا بعد از گذشت ۳ ساعت میریم سراغ مایع مون و پلاستیکشو برمیداریم و یک بار دیگه از صافی رد میکنیم و زمانیکه که کامل رد کردیم مایع رو داخل بطری میریزیم.
اگر میخواید رشته خشکار زعفرانی یا کاکائویی داشته باشید میتونید در همین مرحله به ترکیب مایع تون مقداری زعفران آب کرده یا ترکیب کاکائو+آب سرد که از صافی ردش کردید رو به مایع اضافه کنید تا در نهایت رشته خشکار چند رنگ داشته باشید.
تابه نچسب رو داغ کنید و کَف تابه رو چرب کنید و مایع رو به صورتی که در تصویر پایین میبینید بپاشید روی ظرف تا حالت توری داشته باشه.
شعله حرارت گاز باید متوسط رو به بالا باشه تا مایع رو سریع بپزونه.
حدودا ۱۰ تا ۱۵ ثانیه که گذشت لبه رشته در تابه رو برگردونید و از تابه خارج کنید و بزارید توی یک سینی و تا وقتی که داغه لبه هاش رو برگردونید و به شکل لقمه ای در بیارید.
وسطش رو با مواد میانی پُر کنید و لبه هاش رو فیکس کنید تا بسته بشه.
تَه رشته های باقی مونده در تابه رو با یه پارچه بیرون بریزید و نزارید توی تابه بمونه و بسوزه!
رشته خشکار ما آماده است و میتونید بزارید یه گوشه خنک بشه و سپس بزارید در روغن دو طرفشو با حرارت کم سرخش کنید.
آموزش شهد رشته خشکار گیلانی
برای تهیه شهد مخصوص کافیه یه مقدار آب و شکر و گلاب زعفران میریزیم و کاملا که جوش اومد مواد رو میزاریم داخلش.
میتونید شهد رو غلیظ یا رقیق تر کنید. ۱ دقیقه که خشکار داخلش شهد موند میتونید ازش خارج کنید و به همین صورت مرحله به مرحله تا اونجایی که میخواید بزارید داخل شهد.
موقع سرو در مجلس و مهمونی هم میتونید روشو با گل محمدی تزئین کنید.
فوت و فن رشته خشکار
مهمه که آردهای استفاده شده رنگ سفیدی داشته باشن تا در پایان رشته خوشرنگ داشته باشیم.
تقریباً به ازای هر لیوان آرد ، یه لیوان آب نیازه برای زمانی که میخواید دستور ارد رو زیادتر کنید حواستون به این نکته باشه.
به جای مغز گردو میتونید از مغز بادام یا فندق استفاده کنید یا به صورت دلخواه میکس کنید.
مغزهارو باید مولینکس کنید منتهی نه خیلی لِه شده شبیه خورشت فسنجون ، بلکه در حدی که زیر زبون بیاد باید مولینکس کنید.
در کنار هل و دارچین میتونید از کمی جز هندی و حتی میخک هم استفاده کنید.
فرق رشته و خشکار اینه که در خشکار مواد شکم پر داره اما رشته چنین چیزی نداره.
اگر تحت هر شرایطی مواد میانی کم آوردید بقیه مایع تون رو رشته درست کنید.
برای نگهداری رشته خشکار که تا یک سال میتونه موندگار باشه کافیه در یک ظرف مناسب ۳ تا ۳تا کنار هم بچینید ، روشو یه لایه پلاستیک بزارید و دوباره روش ۳تا ۳تا (یا هر تعدادی که جا میشه) بچینید. پلاستیک باعث میشه تا بعدا که خواستید از فریزر خارج کنید شیرینی ها به هم نچسبند.
آموزش تصویری رشته خشکار شمالی
قیمت رشته خشکار ۱۴۰۰
با توجه به اینکه نویسنده این مطلب خودش ساکن گیلانه و دسترسی بدون واسطه به خانم هایی که رشته خشکار تولید میکنند داره؛ رفتیم از چند نفر براتون قیمت گرفتیم. (نزدیک عید ۱۴۰۱)
با توجه به گرونی مواد اولیه اکثرا خشکار رو دارند دونه ای بین ۴ تا ۵ هزار و رشته رو بین ۲ تا ۴ هزار میفروشند.
اگر دنبال یه فرد مطمئن و کاردرست برای خرید و ارسال رشته خشکار به هر جای ایران که باشید میگردید توصیه میکنم از صفحه ماهرخ رستمی خریداری کنید.(بگید از طرف اَبَرپروتئین پیام میدید تا هواتونو داشته باشند)
دیدگاه
6 دیدگاه
من امروز همینو درست کردم نشد ☹️ دسپورش رو از یه استاد آشپزی هم خریدم بازم نشد 🤕🤕🤕
مشکلتون چیه؟
من میخوام درست کنم ولی نمیشه.
١. خمیرش به کف تابه میچسبه.
٢. خمیر زیر ٣٠ ثانیه که هیچ تا پنج دقیقه هم بگذره بلند نمیشه
با بطری هم که سرش سوراخ ریز زدم میریزم اما به شکل توری ریخته نمیشه😔
سلام..من خمیر رو درست کردم ولی یه تکه از قالب خارج نمیشه وتکه تکه میشه وهمینم باعث میشه خمیرم موقع برداشتن از تابه خرد میشه ،علتش چیه؟؟؟
تابه داغ کنید باید موقعی انگشت دستتان خیس هست به تابه می زنید رطوبت انگشتان به تابه بچسبد و صدای خشگ شدن ( چیز) از آن بلند بشه در ضمن بعد از آماده کردن حتماً از لک ردکنید حتما درست میشه اعتماد بنفس یادتون نره دو یا سه بار اول تو ریختن خراب شد ناراحت نشیت فقط سریع و با حوصله بریزید ضمنا بهترین فرمول یک پیمانه ارد برنج و یک پیمانه آرد سه صفر شیرینی پزی هستش
سلام ایراد شما در داغ نبودن تابه یا سینی تون هست برای اینکه متوجه باشید که تابه برای ریخت رشته آماده هست یا نه میبایستی یکی از انگشتهای دستتان را خیس کنید و به کف تابه بزنید و باید صدای خشک شدن رطوبت دست تان را بشنوید مثل ( صدای چیز) در ضمن سعی کنید با حوصله و اعتماد بنفس سریع انجام بدید اگر وقعاً می خواهید بوی رشته خشکار رشت ( گیلان ) بده بهترین فرمول یک پیمانه آرد برنج و یک پیمان آرد کندم ( آرد سه صفر شیرینی پزی) بهتر این فرمول هست در ضمن بعد از حل کردن آب و آردها حتماً از صافی رد کنید به شما قول میدم با کمی حوصله و سه بار تو ریختن حتماً درست خواهد شد ضمناً یادتون باشه از مان ریختن تا زمان برداشت با توجه به شعله آتش زیر تابه تون نهایتاً ۲۰ ثانیه می باشد
خدافظ
نظر بدهید