برای انتخاب کلیدenter انتخاب کنید یا برای لغو ESC فشار دهید.

طرز تهیه سمنو خانگی و سمنو نذری رزا منتظمی

اگر میخواید برای عید طرز تهیه سمنو خانگی مرحله به مرحله رو با دستور بانو رزا منتظمی یاد بگیرید و علت ریختن یخ در سمنو نذری رو بفهمید همراه گیلان فود باشید.

سمنو سرشار از ویتامین B میباشد که برای تقویت ریشه مو و از ریزش ان موثر است. جوانه گندم بدلیل دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی میتواند در پیشگیری از سرطان استفاده شود.

خواص زیادی را در سمنو میتوان یافت که معروف ترین آن؛ روی موجود در سمنو داروی پوکی استخوان و پُر از کلسیم میباشد.

همچنین ببینید:

  1. عدس پلو نذری برای ۱۰ تا ۱۵۰ نفر
  2. قیمه نذری امام حسینی برای ۵۰ و ۱۰۰ نفر
  3. ساندویچ نذری چی بدم؟
  4. ۲۸ خوراکی مختلف برای نذری
  5. طرز تهیه حلوا نذری برای ۵۰ نفر

طرز تهیه سمنو رزا منتظمی

طریقه سبز کردن گندم؛ گندم را تمیز کرده میشوییم مقداری آب سرد روی ان می‌ریزیم بطوریکه روی گندم را دو تا سه انگشت آب بگیرد. بعد دو روز گندم ا در آب سرد خیس میکنیم و یکی دوبار آب انرا عوض میکنیم تا زمانیکه نوک گندم ها سفید شده جوانه بزند.

بعد آنرا در صافی می‌ریزیم که آب آن گرفته شود، دستمال نازکی را کاملا خیس می‌نماییم. گندم ها را داخب دستمال می‌ریزیم و دستمال را در ظرفی قرار میدهیم و در صورتیکه برای سبز شدن آن عجله داشته باشیم ظرف را در جای گرمی (مثل نزدیک بخاری یا شوفاژ) قرار میدهیم و روزی یکی دو بار آب بر روی پارچه و گندم میپاشیم.

باید دقت کرد که آب فقط باید گندم را مرطوب نگه دارد زیرا آب زیادی باعث ترش شدن گندم میشود.

وقتی گندم ریشه پیدا کرد آن را در ظرف مناسبی پهن میکنیم و پارچه مرطوب کرده روی گندم میکشیم و باز روزی یکی دو بار روی گندم آب میپاشیم و پارچه را مرطوب می‌نمائیم تا گندم‌ها ساقه پیدا کرده و کمی بلند بشود. باید دقت کرد که وقتی ساقه نقره ای رنگ شد قبل از آنکه بشکفد و سبز شود باید آن را برای سمنو استفاده کرد.

طرز پخت سمنو؛ گندم نقره شده را میکوبیم و یا چرخ میکنیم بعد آن را در ظرفی قرار داده مقداری آب روی آن می‌ریزیم و خوب مخلوط میکنیم و بعد آن را از صافی رد کرده و مقداری از آن را بین دو دسته گرفته خوب فشار میدهیم تا عصاره گندم که شیرین است کاملا گرفته شود.

آرد را در ظرف مناسبی می‌ریزیم شیره گندم را بتدریج روی آن ریخته مرتب هم میزنیم تا مایه کاملاً صاف و رقیق شود.(مقدار آب شیره گندم باید تا حدی باشد که مایه را رقیق کند) بعد ظرف را روی آتش گذاشته مرتب هم میزنیم تا مایه جوش آمده و غلیظ شود.

نکته حساس که باید دقت کرد این است که مایه ته نگیرد و گلوله نشود.

آنقدر مایه را باید هم زد تا آب آن به کل تبخیر شود و مایه به شکل حلوا درآید و مثل حلوا آنرا کمی سرخ میکنیم بدون آنکه روغن یا شکری به آن بریزیم.(چون جوانه گندم بطور طبیعی هم شیرینی و هم مقداری چربی دارد)

بعد مقداری آب به تدریج داخل آرد سرخ شده میریزیم و خوب هم میزنیم تا گلوله ها کاملا صاف و یکنواخت و دقیق شود. بعد می‌گذاریم آهسته بجوشد و گاهی آن را هم میزنیم تا کمی غلیظ شده بشکل سمنو در بی‌آید.

سمنو

در برخی شهرها مقداری پسته و بادام و فندق را با پوست اول میریزند و ممکن است سمنو را نیم ساعت در فر ملایم یا روی حرارت ملایم دم کنیم.

طرز تهیه سمنو خانگی مرحله به مرحله

  • گندم برای جوانه زدن: یک کیلوگرم
  • آب: به مقدار لازم
  • آرد سنگک: ۳ کیلوگرم

ابتدا گندم با پوست یا گندم مخصوص سبزه را تمیز میکنیم و خوب میشوریم سپس با آب خیس میکنیم، آب گندم را روزی ۴ تا ۵ بار عوض میکنیم.

بعد گندم را درون کیسه به مدت ۲ روز میزاریم بمونه چند بار در روز بهش آب سرد میزنیم و در جایی که نور آفتاب بهش نخوره میزاریم.

بعد از ۲ روز که جوانه زد. آن را به اندازه یک بند انگشت در آبکش روحی می‌ریزیم تا خوب ریشه بزنه در جای تاریک میزاریم و روزی ۳ تا ۴ بار بر روی آن آب میریزیم تا جوانه‌های سفید رنگ آن بزرگ بشه.

بعد گندم هایی که ریشه زد را از هم باز میکنم خوب میشوریم و این گندم‌های ریشه زده را در سبزی خرد کن میریزیم تا خرد بشن و سپس در ظرف بزرگی میریزیم.

بخوبی با دست بهم فشار میدیم تا شیره‌اش در بیاد اگه شیرش کم بود میتونین جوانه خرد شده را با آب قاطی کنین و ازش شیره بگیرین.

حالا آن‌ها را در صافی میریزیم تا شیره آن جدا بشه. دقت کنید اصلا جوانه گندم نباید با شیره قاطی بشه اگه قاطی بشه باعث تلخ شدن سمنو میشه.

آرد سنگک را با این شیره به دست آمده مخلوط میکنیم و روی حرارت میزاریم و مرتب هم میزنیم.

هر ‌قدر می‌تونین روی جوانه‌های چرخ شده و صاف شده آب بریزید و فشار بدین تا شیره آن جدا بشه. آب بدست آمده را پس از هر بار سفت شدن سمنو دوباره به آن اضافه کنید.

برای خوشرنگ شدن سمنو هر بار که سمنو در حال ته گرفتن است مقداری از شیره جوانه گندم به آن اضافه کنید تا ته نگیره در این صورت هم خوشرنگ‌‌تر و هم شیرین‌‌تر میشه.

مدت پخت سمنو معمولا ۱۵ تا ۱۸ ساعت هست، سمنوی ما آماده است آن را در ظرفی می‌ریزیم و با خلال بادام و پسته تزئین میکنیم.

فوت و فن سمنو

نزارید جوونه‌ها سبز بشن و به قول معروف نزارید سبزه از غلافش بیاد بیرون، در حد تصویر پایین خوبه. اگه از غلاف بیاد بیرون هم سمنو تلخ میشه و هم قهوه‌ای تیره…

سمنو

جوونه‌هارو تو آبکش سبز کنید تا خراب نشه. اگه تو سینی سبز کنید معمولا آب اضافه خارج نمیشه و جوونه هاتون ترش و خراب میشن و در نهایت باید بریزید دور…

علت ریختن یخ در سمنو

پاتیل انداختن در ظرف مسی که پخت سمنو در آن صورت میگیرید یکی از متداول ترین روش‌های خوشرنگ شدن سمنو است. برای این کار کافیه چند قالب یخ لیوانی رو در ظرف مسی بی‌اندازید. این عمل باعث مغزپخت شدن و زیباتر شدن رنگ سمنوی در حال پخت ما میشود.

یک کیلو گندم چقدر سمنو میده؟

اونطور که ما پرس‌وجو کردیم مقدار گفته شده زیر برای ۱۰ و ۱۰۰ نفر کافیه.

برای ۱۰ نفر:

  • ۱ کیلو گندم
  • ۳ کیلو آرد گندم
  • ۵ لیتر آب

برای ۱۰۰نفر:

  • ۱۰ کیلو گندم
  • ۳۰ کیلو آرد گندم
  • ۵۰ لیتر آب

هر یک کیلو گندم تا ۱۰ نفر سمنو میده.

سمنو چند ساعت باید روی گاز باشد؟

این موضوع بستگی به مقدار مواد شما دارد اما بطور کل میتوان گفت که زمان پخت سمنو بسیار طولانی است و برای هر کیلو گندم ، زمانی بین ۱۵ تا ۱۸ ساعت گفته شده که نیاز است.

سمنو

نکات طرز تهیه سمنو خوشرنگ

حتما در زمان ۲ تا ۳ ساعت باقیمانده به اینکه سمنو دم بکشد باید درون دیگ روغن بریزید. تقربیاً سه قاشق سرپر روغن برای هر پنجاه کیلو آرد کفایت میکند. این عمل باعث میشه تا رنگ شفاف و باز شده ای سمنو پیدا بکنه.

حواستون باشه که جوانه گندم تحت هیچ شرایط نباید سبز بشه! از مهم ترین علل رنگ مجلسی سمنو اینه که بزارید دم بکشه.

اکثرا دوست دارند تا سمنو قرمز رنگی تحویل بگیرید که مهم ترین دلیل این اتفاق استفاده از ظرف مسی است. اگر چنین ظرفی نداشتید بهتره بیخیال بشید یا با رنگ قهوه ای سمنو کنار بیاید!

اگر سمنو دم کشید و از رنگش همچنان رضایت نداشتید میتونید ۲ یا ۳ لیوان آب(بسته به وزنی که می‌پزید) اضافه کنید و هَم بزنید و اجازه بدید تا بپزه

معجزات سمنو

پروفسور محمدرضا همزه ای، عضو هیات علمی دانشگاه رای کرمانشاه در گفتگو با ایسنا گفته که سمنو (سمنی) یکی از خوراک های آیینی است که هنوز هم در بین مردم کرمانشاه و سایر شیعیان جایگاه ویژه‌ای دارد و همه ساله یکی از شاخص ترین نذرهای فصل بهار می باشد.

این استاد مردم‌شناسی دانشگاه رازی کرمانشاه اذعان داشت: اگر نذر به نیت امامان معصوم باشد روی سینی آیینه و قرآن قرار می دهند و دو رکعت نماز با نیت نذر می خوانند و باور دارند هنگامی که سر دیگ برداشته می شود روی آن جای پنجه حضرت فاطمه (س) افتاده است.

نویسنده کتاب بررسی جامعه شناختی فرهنگ خوراک در ایران ادامه داد: آنگاه همسایه ها و خویشاوندان از این نذر حاجت می گیرند و شمع روشن می کنند و اگر دعای آنها مستجاب شد، آنها نیز نذر سمنو می کنند.

همزه ای گفت: مردمی که سمنو را هم می زنند همچنان نیت نیز می کنند و کمی از آن در دهان می گذارند و باور دارند هنگامی که نیت آنها پذیرفته شود سمنو در زیر زبانشان جیک (جوانه) می زند.

وی تصریح کرد: شیعیان معتقدند هنگام پخت سمنو، حضرت فاطمه زهرا (س) آن شب به خانه می آید و در کار بهم زدن سمنو شرکت می کند.

فیلم طرز تهیه سمنو

[evp_embed_video url=”https://www.namasha.com/videos/dl/7336624187-720p/%D8%A7%D8%B2-%D8%AF%D8%B1%D8%B3%D8%AA-%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D9%86-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%88%DB%8C%D8%AF%DB%8C%D9%88-%D8%A7%D8%B4%D9%BE%D8%B2%DB%8C-%D8%B9%DB%8C%D8%AF-720p.mp4″]

دریافت ویدئو

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
3.52 (21 رای)