انواع سوپ و آش برای افطار ۱۴۰۰
تو این پست پنج تا سوپ مجلسی و فوری با پنج تا آش خوشمزه برای سفره افطار و سحر ماه مبارک رمضان معرفی کنیم.
آش گوجه تبریزی
بامادورآشی یا همان آش گوجه یکی از آشهای سنتی خوشمزه و پرطرفدار تبریزی است.
مواد لازم :
- گوجه فرنگی ۱ کیلو و ۵۰۰ گرم
- سبزی ۷۵۰ گرم (تره و جعفری به میزان مساوی)
- پیاز ۲-۳ عدد متوسط
- نعناع خشک ۲ قاشق غذاخوری
- عدس ۱ لیوان
- آبغوره ۱ لیوان
- آب گوشت ۲-۳ لیوان
- برنج ۱ استکان
- نمک، فلفل، زردچوبه به میزان لازم
طرز تهیه:
در یک قابلمه جادار، مقداری روغن داغ کنید و پیاز را در آن سرخ کنید تا سبک شود.
بعد مقداری زردچوبه به آن بیافزایید و بگذارید کاملا طلایی شود. نیمی از پیاز داغ را میتوان برای تزیین برداشت.
عدس از قبل خیس شده رو کمی زودتر از برنج بپزید سپس
برنج را آبکش کنید و همراه با آب گوشت داخل قابلمه بریزید و مواد را هم بزنید و صبر کنید تا برنج کاملا باز شود.
بعد سبزی خرد شده را داخل مواد بریزید. (دقت کنید آش در این مرحله نباید خیلی هم آب داشته باشد در همین حد که آب روی سبزی را گرفته باشد کافی است). اگر نیاز به ریختن آب بود از آب جوش استفاده نمایید.
درب قابلمه را ببندید و ۲۰ دقیقه بگذارید سبزی با درب بسته بپزید وجوش بیاید.
گوجهها را میکس کنید.۲۰ دقیقه بعد از ریختن سبزی، آب گوجه فرنگی را به آش اضافه کنید.
حرارت را بالا ببرید و مدام آش را هم بزنید. گوجه فرنگیها در ابتدا کمی کف میکند، ولی بلافاصله برطرف خواهد شد.
در این مرحله ۱ قاشق نعناع خشک را بدون تفت دادن داخل آش بریزید و ادویه را هم اضافه کنید.
حرارت زیر آش را ملایم کرده و ۳۰دقیقه بگذارید تا آش جا بیافتد و در این مدت هم بزنید تا ته نگیرد
بعد از اینکه آش پخته شد حرارت را خاموش کنید سپس به آن آبغوره اضافه کنید و هم بزنید تا آش طعم آبغوره را به خود بگیرد.
در نهایت آش گوجه فرنگی را با پیاز داغ و نعناع داغ تزیین کنید
نکات
از هر حبوباتی که دوست داشتید میتونید در این آش استفاده کنید
در صورت تمایل می توانید از گوشت چرخ کرده قلقلی شده در آش استفاده کنید.
در صورتی که آب گوشت را در اختیار نداشتید می توانید از عصاره مرغ یا گوشت استفاده کنید.
اگر شما با اضافه کردن گوجه فرنگی بازم بی رنگ بود، می توانید از ۱ قاشق غذا خوری رب در آش استفاده کنید.
آش سبزی شیرازی
آش سبزی شیرازی ، از از انواع آش هاییه که شیرازیها در همهی فصول به عنوان صبحانه استفاده میکنند.
مواد لازم
- برنج نیم دانه ۱ لیوان
- تره تازه تمیز شده ۳۰۰ گرم
- ترخون خشک ۳ قاشق غذاخوری نه سر پر نه سرخالی
- لوبیا سفید ۱ لیوان
- نخود ۱ لیوان
- عدس ۱ لیوان
- گوشت گردن (من از گردن بوقلمون استفاده کردم ) نیم کیلو
- زردچوبه در صورت تمایل یک قاشق چایخوری
- پیاز داغ به میزان دلخواه
- فلفل سیاه به میزان دلخواه
- آبلیمو برای موقع سرو به میزان دلخواه
طرز تهیه:
اگر تمام مواد این آش را روز قبل بپزین و روز بعد شروع کنید به پخت اصلی کارتون راحت تره میشه چون در یک روز همه شعله های گازتون اشغال میشن.
قبل از هر چیز بگم که تره باید یک کم درشت خرد بشه (۲ سانتی ).
برنج که قبلا خیس کردیم را به همراه دو قاشق ترخون و تره خرد شده در قابلمه میریزیم به میزان لازم آب روش ریخته میذاریم بپزه.
برنج باید کاملا باز و شفته بشه مثل وقتی که شله زرد درست می کنین .نباید در قابلمه را ببندید چون سبزی رنگ تیره به خودش میگیره.
در حین اینکه برنج داره میپزه لوبیا و نخود را هم که از ۱۲ ساعت قبل خیس کردیم با همون آب میذاریم بپزن.عدس را هم جدا میپزیم تا جایی که آبش کشیده بشه.
گوشت را با یک پیاز خردشده کمی تفت میدیم و یک قاشق مرباخوری زردچوبه میزنیم.وقتی گوشت پخت چون گردن استخوان داره کاملا استخوناش را میگیرین و با پشت قاشق یا گوشتکوب گوشت را له می کنین.
حالا به مرحله ای رسیدیم که مواد اولیه ما همه پختن، برنج و سبزی پخته و نرم شدن نخود و لوبیا و عدس و گوشت هم آماده هستند.
همه مواد را با هم تو یک قابلمه می ریزیم یا اگر قابلمه ای که برنج توشه بزرگه لوبیا و عدس و نخود و گوشت را به برنج و سبزی اضافه می کنیم.مقداری آب جوش یا آب گوشت می ریزیم و خوب مخلوط می کنیم.
در همین زمان یک قاشق باقیمانده ترخون را تو کمی روغن یک کم تفت بدین و در صورت تمایل یک قاشق چایخوری زردچوبه را اضافه و روی آش بریزین.
ترخون را باید یک تفت کوچیک داد چون روی حرارت زودسیاه و تلخ میشه .از این به بعد امکان ته گرفتن آش زیاده چون مواد رو به غلیظ شدن میرن.
پس هر از گاه یک بار کاملا آش را به هم بزنین.به خصوص قسمت وسط قابلمه و کناره ها را با وسیله ای که دستتون هست خوب هم بزنید.
از قسمت ته قابلمه که یک وقت ته نگیره.از این زمان به بعد باید حداقل دو ساعت روی شعله کم آش بپزه تا جا بیفته اگر آبش کمه و خیلی غلیظ شده بهش آب جوش اضافه کنید. البته نه زیاد که تو این دو ساعت باز به غلظت برسه.
هر چقدر مقدار هم زدنتون بیشتر باشه مواد بهتر به خورد هم میرن و آش شروع می کنه به کش دار شدن.
دیگه هیچ برنجی تو آش نمی بینید و در اثر هم زدن مقدار زیادی از حبوبات خرد میشن و تعدادیشون سالم میمونه که این دقیقا همون چیزیه که باید اتفاق بیفته.
این آش از آش های دیگه غلیظ تره و حالت کشدار داره نیم ساعت آخر پخت را دیگه میتونید در قابلمه را ببندین تا خوب جا بیفته.
ولی هم زدن یادتون نره بعدش هم که آش آمادست.موقع سرو حتما آبلیمو و فلفل سیاه و پیازداغ بریزید.
آش ماست خراسانی
مواد اولیه:
- ماست ۱کیلو
- مرغ ۲قطعه (سینه)
- برنج ۲لیوان
- لپه ۱ لیوان
- سیر ۱۰حبه
- پیاز ۶عدد
- شوید ۵قاشق غذاخوری (خشک)
- نعنا ۳قاشق غذاخوری (خشک)
- نمک به میزان لازم
- فلفل به میزان لازم
- زعفران ۱قاشق مرباخوری (آبکرده(برای تزیین))
- برگ بو ۳عدد
طرز تهیه :
جهت تهیه آش ماست در ابتدا مرغ را شسته و به همراه ۱عدد پیاز و برگ بو بپزید و بعد درشت تکه تکه کنید.
سیر را رنده زده یا بکوبید و بعد با مقداری نمک و زردچوبه یا زعفران مخلوط کنید.پیاز را رنده زده یا ریز خرد کنید و در مقداری روغن داغ سرخ کنید.
لپه را ۲بار جوشانده و آبش را خالی کنید و بار سوم با مقداری آب و روغن بگذارید کاملا بپزد و آبش تمام شود.
برنج را با حدود ۴تا۵لیوان آب روی حرارت قرار دهید و وقتی جوش آمد سیر را به آن بیفزایید.
پس از ۱۵ دقیقه تکه های مرغ و شوید را اضافه کنید ، ۱۰ دقیقه خوب مخلوط کنید سپس نصف پیاز داغ را به آش اضافه کنید ، آش را از روی حرارت بردارید(دقت کنید برنج کاملا پخته باشد.)
ماست را داخل مخلوط کن بریزید و خوب بزنید تا کاملا صاف شود و برای اطمینان آن را از صافی رد کنید.
ماست را با آش مخلوط کرده و سریع هم بزنید تا نیرد.
سپس آن را در ظرف کشیده و با بقیه پیازداغ و نعنا داغ و کشک مخلوط شده با زعفران مخلوط کنید.
نام این آش در شهر خرم آباد، مرکز استان لرستان، ماسوا است، در حالی که در شهرستان بروجرد از توابع لرستان به این غذا، «ماسوآ» یا «ماسوعا» و در اصطلاح لری، «ماست عبا» میگویند.
طرز تهیه:
- اسفناج نیم کیلو
- بلغور گندم. یک پیمانه
- پیاز. دوعدد
- کشک. دلخواه
- زردچوبه. بمقدار لازم
- نخود. نصف استکان
- فلفل ونمک. بمقدار لازم
پیاز را خرد کرده ودر روغن سرخ میکنیم وزردچوبه میزنیم وقتی خامی زردچوبه رفت بلغور گندم رو اضافه میکنیم میزاریم تا جوش بیاد شعله رو کم میکنیم میزاریم بپزه دوساعت زمان میبره تا بلغور بپزه
اسفناجهای خردشده را به همراه نخود پخته به بلغورهای پخته اضافه کنید و اجازه دهید تا آش برای یک ساعت جا بیفتد.
در آخرین مرحله پخت، کشک، نمک و فلفل قرمز و روغن را در قابلمه آش بریزید و اجازه دهید تا با هم چند قل بخورند. آش را مزه کنید و در صورت نیاز نمک و فلفل بیشتری به آن بزنید. آش ماسوا پس از ۵ دقیقه آماده است.
آش ماسوا را با نعنا داغ تزئین کرده و سرو کنید.
آش دوغ سرعین
این آش در استانها و شهرهای مختلف از جمله اردبیل و تبریز و سرعین و مازندران و کردستان هم به روشهای مختلف با کمی تفاوت پخته میشه و هموطنهای خوبمون نوش جااان میکنند
مواد لازم:
- برنج نیم دونه ترجیحا نصف پیمانه
- سبزی آش ۲۵۰ الی ۳۰۰ گرم
- نخود نصف پیمانه که از شب قبل بخیسانید و چند بار ابش رو عوض کنید
- سیر چند حبه
- پیاز دو عدد متوسط
- نعنا خشک دو سه قاشق یک قاشق برای داخل اش همراه سبزی دو قاشق هم
- برای پیاز داغ
- دوغ یک کیلو ترجیحا محلی یا پر چرب
- تخم مرغ ۱ عدد
- آرد یک قاشق
طرز تهیه:
نخود و برنج رو جداگانه بپزید و بزارید کنار و توی ظرف اصلی که کل مواد میریزید داخلش دوغ رو بریزید و بزارید به جوش بیاد.
بعد یک تخم مرغ و یک قاشق آرد رو با همزن یا چنگال حسابی بهم بزنید و بریزید داخل دوغ که این کار برای اینه که دوغ نبره.
دو حبه سیر هم له کنید و با برنج و سبزی و نخود و کمی نمک و یک قاشق نعنا خشک بریزید داخل دوغ و بزارید حداقل نیم ساعت باهم قل بخوره و به اصطلاح جا بیوفته
یکی از پیازهارو نگینی تفت داخل و با کمی زردچوبه داخل آش میریزیم و پیاز بعدی رو هم سرخ میکنیم و با نعنا روی آش میریزیم که خوش طعم تر بشه.
دوغ ترش تر باشه بهتره!
سوپ سفید
ابتدا دو عدد هویج و رنده درشت میکنیم بعد با یک عدد عصاره مرغ میزارم پخته بشه ده دقیقه بعد ۵_۶تا قارچ و خورد میکنیم و اضافه میکنیم.
پنج دقیقه بعد نصف لیوان جو پرک و اضافه میکنیم بعد از یک ربع سس سوپ و آماده میکنیم .
۵۰ گرم کره رو با دو ق غ آرد گندم تفت میدهیم کمی نمک و فلفل هم اضافه میکنیم بعد شیر و کم کم اضافه میکنیم باید غلظت سس مثل ماست رقیق بشه بعد به سوپمون اضافه میکنیم و میزاریم جا بیفته در آخر کمی جعفری خورد شده هم اضافه میکنیم.
سوپ قارچ و تره
دو ق غ روغن زیتون در قابلمه بریزید و یدونه پیاز ریز خرد شده+یک لیوان تره فرنگی نازک حلقه ای شده(قسمت سفیدش) رو پنج دقیقه تفت بدید.
بعد یک ق غ ترخون تازه اضافه کنید و بعد از یک دقیقه هشتصد گرم قارچ ورقه شده اضافه کنید و یک ربع تفت بدید تا آب قارچ کاملا کشیده بشه.
حالا یک ق غ آرد اضافه کنید و بعد از یک دقیقه دو لیوان آب مرغ+سه چهارم لیوان شیر پرچرب اضافه کنید و بذارید سوپ آروم بپزه و غلیظ بشه و نمک و فلفلشو بریزید.
موقع سرو کمی ترخون تازه روش بریزید و کنارش لیموی تازه بذارید.
میتونید در آخر با گوشتکوب برقی کمی میکسش کنید ولی خیلی صاف نشه و بافتش مشخص باشه بهتره.
نکته:گیاهخواران عزیز بجای آب مرغ از عصاره سبزیجات و بجای شیر از شیر نارگیل میتونن استفاده کنند.
سوپ خامه
در این سوپ از مرغ استفاده نمیشه ومیتوانید به جای مرغ از عصاره مرغ(گالیبلانکا) استفاده کنید.
مواد لازم:
- عصاره مرغ:یک بسته
- هویج:دوعدد بزرگ
- پیاز:یک عدد بزرگ
- قارچ:نیم کیلو
- جوپرک:۳۵۰ گرم
- ذرت:۲۰۰ گرم
- خامه:۲۰۰ گرم
- نمک:به مقدار لازم
- آبلیمو:دوقاشق غذا خوری
- روغن:به مقدار لازم
- آب:یک لیتر
طرز تهیه:
جوپرک را در قابلمه مناسب ریخته ودوبار بشوید یک لیتر آب داخل قابلمه ریخته سراجاق گذاشته تا بپزد بعد از نیم ساعت که جوش خورد هویج را که به صورت ریز خورد کردیم اضافه میکنیم که همراه جوپرک بپزد.
مجدد بعد نیم ساعت عصاره مرغ که تعداد ۸ عدد در یک بسته است به سوپ اضافه میکنیم.
در ماهیتابه دیگر پیازها را که بصورت نگینی خورد کردیم وکمی زردچوبه میزنیم و سرخ میکنیم.قارچ های اسلایس شده اضافه تا تفت بخورد ودر انتها ذرت را داخل مواد ریخته وکمی تفت میدهیم تا آب قارچ گرفته شود وبعد به جوپرک در حال جوش اضافه میکنیم.
اجازه میدهیم مواد در هم مخلوط شود وجا بیفته وجوپرک ها لعاب بزند.
در انتها سوپ را چشیده ونمک وآبلیمو اضافه میکنیم.
مدت زمان پخت این سوپ بین ۲ الی ۳ ساعت با شعله متوسط است.
وقتی سوپ لعاب مد نظرمون را زد از روی اجاق برداشته تا کمی از حرارت بیفتد.
بعد یک ربع خامه به سوپ اضافه میکنید ومدام هم میزنیم تا خامه به خورد سوپ برود و بریده بریده نشود.
سوپ خامه ما آماده سرو است.
سوپ ذرت
مواد لازم:
- ذرت پخته شده یا کنسرو ذرت یک پیمانه
- سینه مرغ یک عدد
- نخود پخته شده یک سوم لیوان
- گوجه فرنگی چهار عدد
- پیاز یک عدد
- هویج ریز خورد شده یک دوم پیمانه
- گشنیز خرد شده دو قاشق غذاخوری
- ادویه (نمک،فلفل سیاه،زردچوبه)به مقدار لازم
- آرد یک قاشق غذاخوری
- غوره یا لیمو ترش تازه به میزان دلخواه
طرز تهیه:
ابتدا سینه ی مرغ را به همراه پیاز و نمک وفلفل و زردچوبه روی حرارت گذاشته تا کاملا آبپز شود.
بعد از پخته شدن مرغ آب مرغ را از صافی رد کرده و آب مرغ را مجددا درون قابلمه ریخته و مرغ راریش ریش کرده و به آن اضافه میکنیم و بعد ذرت و نخود پخته شده و هویج و غوره را اضافه میکنیم.
گوجه ها را رنده میکنیم و بعد از پوره شدن به مواد درون قابلمه اضافه کرده و صبر میکنیم تا به جوش بیاید بعد از اینکه سوپ شروع به قل زدن کرد آرد را با نصف لیوان آب سرد مخلوط کرده و به مواد سوپ اضافه میکنیم.
در قابلمه را میبندیم و حرارت را کم میکنیم تا سوپ جا بیافتد.در مرحله ی آخر گشنیز خورد شده را اضافه میکینم و بعد از پنج دقیقه سوپ ما آماده ست.
سوپ دال عدس ترکیه ای
این سوپ خوشمزه تو این هوا خیلی میچسبه و خیلی ساده درست میشه.
کمی روغن در قابلمه میریزیم و پیاز خرد شده و هویج خرد شده و سیب زمینی رو کمی تفت میدیم و بهش سیر له شده و رب گوجه اضافه میکنیم.
سپس دال عدس شسته رو در قابلمه میریزیم حدود سه سانت یا بیشتر اب بهش اضافه میکنیم در صورت تمایل یه عدد عصاره مرغ به سوپ اضافه کنید.
بعد از دو ساعت سوپ آماده اس زیر قابلمه رو خاموش میکنیم تا خنک بشه بعد در مخلوط کن سوپ رو میکس میکنیم تا به حالت یه کرم غلیظ دربیاد.
در اخر نمک فلفل سوپ رو اندازه کنید و با مقداری ابلیمو و جعفری سرو کنید. منبع آموزش
دیدگاه
نظر بدهید