طرز تهیه مرصع پلو مجلسی با گوشت و مرغ
آموزش آشپزی مرصع پلو شیرازی یا قزوینی و مرصع پلو با گوشت چرخکرده و
مرغ تیکه ای با دستور رزا منتظمی یه مرصع پلو دونفره تهیه کنید.
قبل شروع این هارو ببین:
- ۱۰ مدل پلو مخلوط جدید مجلسی
- طرز تهیه زرشک پلو تالار
- فوت و فن لوبیا پلو برای ۱۰ نفر
- جامع ترین آموزش تهیه استانبولی پلو
مرصع پلو غذای کجاست؟
غذای سرتاسر ایران است!
مجلسی تر از مرصع پلو در تاریخ اشپری ایران ، غذا نداریم، آنقدری که حتی معنای نام این غذا ‘جواهرنشان’ گفته شده!
اصالت این غذای ایرانی به دوره صفوی و تاریخ باشکوه آن دوران که ایران از نظر فرهنگی و صنایع دستی در دنیا زبانزد بود برمیگردد.
آنطور که نقل شده این غذا باید طرحی زیبا و خاص شبیه به فرش ایرانی میداشته. گرچه در تعدادی از شهرها به مرصع پلو ، رنگینک پلو هم گفته میشود اما باید مراقب بود که این خوراکی خوش جلوه ایرانی با شیرین پلو اشتباه گرفته نشود چون نکات ریزی در طبخ متفاوت این دو وجود دارد.
البته در طی زمان این غذا در هر منطقه از ایران بنا به سلیقه دچار تغییراتی شده اما اصول آن همچنان پایدار مانده است.
مرصع پلو قزوینی با گوشت
اموزش این مدل از مرصع پلو رو بر طبق فیلمی که پایین تر قرار دادیم میتونید یاد بگیرید.
- گوشت گوسفندی یا مرغ :۴تیکه
- پیاز :۱عدد
- برنج :۴پیمانه
- زرشک:۱۰۰گرم
- کشمش پلویی:۱۰۰گرم
- خلال بادوم:۱۰۰گرم
- خلال پسته:۱۰۰گرم
- خلال پوست پرتقال یا نارنج:۱۰۰گرم
- خلال هویج:۱۰۰گرم
- زعفرون دم کرده:۴قاشق غ
- دارچین و برگ بو نمک و فلفل: مقداری
- کره :۱۰۰گرم
گوشت رو با پیاز و دارچین و برگ بو میذاریم تا کامل بپزه و در اخر پخت دو قاشق زعفرون دم کرده و نمک و فلفل بهش میزنیم.
برنج رو با نمک و اب خیس میکنیم و کته میکنیم که البته شما میتونید آبکش دم کنید.
خلال ها رو با کره تفت میدیم. زرشک و کشمش رو ۱۰ دقیقه خیس میکنیم و بعد با کره تفت میدیم و هویج رو خلال میکنیم و با شکر و کمی اب میپزیم تا نرم بشه.
خلال پرتقال رو سه بار میجوشونیم و آبشو عوض میکنیم و بعد با یکم زعفرون و شکر و کره تفت میدیم و در آخر برنج رو تزیین میکنیم و روی گوشت هم یکم گرد غوره اگر داشتیم میریزیم.
مرصع پلو شیرازی
این مدل از مرصع پلو به روش شیرازی با گوشت چرخ کرده درست میشه که از طعم و مزه اش هیچ جوره نمیشه گذشت.
- برنج ٢ پیمانه
- گوشت چرخکرده ٢۵٠ گرم
- هویج خلالی ١٠٠گرم
- زرشک ١/٢ پیمانه
- کشمش ١/٢پیمانه
- پیاز ۱ عدد متوسط
- ادویه (نمک،فلفل،زردچوبه)
- گلاب ١/٢ استکان
- خلال پسته و بادام ۳ قاشق
- آبلیمو ١ قاشق
- زعفران دم کرده ١/۲ استکان
در ابتدا برنج را شسته و خیس بگذارید. سپس گوشت چرخکرده، نمک، فلفل، زردچوبه و پیاز(رنده ریز شود و آب آن رو خوب بگیرید.) را خوب ورز داده و با هم مخلوط کنید، و به مدت نیم ساعت در یخچال بگذارید.
برنج را آماده کرده و به موقع آبکش کنید و دم بگذارید.
گوشت را به صورت قلقلی های کوچک درآورده و در تابه بچینید. در تابه را گذاشته تا گوشت آب بیندازد و با آن پخته شود. وقتی آب داخل تابه کامل تبخیر شد به آن روغن اضافه کرده و گوشت ها رو سرخ کنید.
کشمش و زرشک را جداگانه ده دقیقه در آب قرار داده و بعداز صافی رد کنید. با دستمال خشک کرده و با کره یا روغن تفت دهید. (اگر مزه شیرین در غذا را دوست داشتید میتوانید مقداری شکر به زرشک اضافه کنید.) در زمان تفت دادن ١ ق س آبلیمو به زرشک اضافه کنید. و بعد ازچند دقیقه از روی حرارت بردارید.
خلال بادام و پسته را در گلاب بریزید و اجازه دهید چند دقیقه بماند. این کار هم باعث میشود خلال نرم شده و هم عطر خوبی به غذا میدهد.
سپس به مدت کوتاهی با کره تفت داده (درحدی که فقط براق شود) و از روی حرارت برمیداریم.
هویج های خلالی هم با روغن تفت دهید. در حدی که سبک شود و بعد از روی حرارت برمیدارید.
از روی برنج دم شده مقداری برداشته و با زعفران مخلوط کنید.
در آخر کار که همه ی مواد تفت داده شد، ظرف مورد نظر رو آماده کنید و به سلیقه ی خودتون این غذای خوشمزه رو سرو کنید.
اگر قالبی میخواید در بیارید کافیه؛
کَف قالب برنج زعفرانی بریزید و روی آن برنج سفید. وقتی کاملا پرس شد قالب رو برگردونید و روی آن را با مواد سرخ شده تزیین کنید.
مرصع پلو رزا منتظمی
اینم از دستور مرصع پلو که بازهم آموزش اشپزی گیلان فود از کتاب هنر آشپزی بانو رزا منتظمی براتون قرار دادیم؛
مقدار مواد زیر برای ۶ تا ۷ نفر کافیه:
- برنج یک کیلو
- مرغ پاک کرده یک عدد(در حدود ۱ونیم کیلو)
- کشمش ریز پلوئی ۱۰۰گرم
- زرشک ۱۵۰گرم
- خلال بادام ۱۰۰گرم
- خلال پسته ۱۰۰گرم
- روغن یک پیمانه
- خلال پرتغال یا نارنج دو لیوان
- زعفران به مقدار کافی
برنج را قبلاً خیس میکنیم، مرغ را تمیز مینمائیم، با یک لیوان آب ، یک عدد پیاز و کمی نمک میگذاریم بپزد. بطوریکه بعد از پختن نصف آب داشته باشد.
مرغ را به قطعات متوسط خرد میکنیم و زرشک و کشکش جداگانه میشوییم و خشک میکنیم و جداگانه با دو قاشق روغن کمی سرخ میکنیم. به زرشک دو سه قاشق شکر میریزیم.
خلال بادام را نیز در آب سرد خیس میکنیم تا کمی نرم شود. زعفران را در کمی آبجوش حل میکنیم و آماده میگذاریم برنج را آبکش میکنیم.
کمی روغن و آب در کف دیگ میریزیم و ۱/۲ از برنج را در دیگ ریخته قطعات مرغ را روی آن میگذاریم. نصف از بقیه برنج را روی مرغ میریزیم و نصف از خلال پرتغال و بادام را روی سطح برنج قرار میدهیم و با بقیه برنج روی آن را میپوشانیم. در دیگ را میگذاریم تا در دیگ عرق نکند.
آب مرغ را صاف کرده با سه چهار قاشق روغن و کمی زعفران حل شده در آبجوش مخلوط میکنیم روی برنج میدهیم و پلو را در فر یا روی حرارت دم میکنیم.
نکته حساس در سرو مرصع پلو این است که باید نهایت سلیقه را بکار برد. دیس بزرگ یا سینی نقره قشنگی را انتخاب میکنیم. دو سه کفگیر از روی برنج را که به گل پلو معروف است برمیداریم و با زعفران مخلوط میکنیم.
خلال بادام و پرتغال را با کفگیر در ظرف های جداگانه میریزیم و مقدار خلال بادام و پرتغال و کشمش سرخ کرده و رزشک سرخ کرده را با برنج داخل دیگ مخلو میکتیم و پلو را در دیس میکشیم.
قطعات مرغ را روی آن میچینیم و با برنج زعفرانی روی مرغ را میپوشانیم و با بقیه خلال بادام و خلال پرتغال و زرشک و کشکمش سرخ کرده و خلال پسته(خلال پسته نباید لای پلو گذاشت چون سبزی آن را از بین میبرد و کافی است انرا بشوییم در صافی بریزیم آب آن که رفت موقع کشیدن پلو آنرا صاف کنیم) روی پلو را به دقت بشکل راه راه و یا خانه خانه تزیین میکنیم و کمی کره آبکرده روی دیس میدهیم.
طرز آماده کرده خلال پرتغال از این قرار است که خلال را دو بار میجوشانیم و آب آن را عوض میکنیم. ۵ تا ۶ ساعت در آب سرد میریزیم و گاهی آب آنرا عوض میکنیم تا تلخی آن گرفته شود. سپس با یک لیوان آب و یک لیوان شکر جوش میدهیم تا مغز آن شیرین شود و در آخر از شهد بجامانده جدا میکنیم و بصورت خشک برای تزیین مرصع پلو استفاده میکنیم.
مرصع پلو با هویج
مراحل طبخ رو مثل دستورات بالا انجام بدید اما در مرحله اخر میتونید روی برنج هویج بکشید.
بدین صورت که هویج رشتهای رو با روغن حیوانی و کمی شکر تفت بدید و نصف استکان آب اضافه کنید و یک ربع زمان بدید تا بپزه و کامل آبش کشیده بشه.
بعد میتونید ازش استفاده کنید.
طرز تهیه مرصع پلو برای ۱۰ نفر
دستور این غذا رو که بالاتر با جزئیات براتون نوشتیم که چجوری با گوشت یا مرغ به دو روش قزوینی و شیرازی و همچنین با دستور رزا منتظمی درست کنید.
در ادامه میتونید مقدار مواد لازم مرصع پلو برای یک مهمانی ده نفره رو بدونید:
- برنج ۸ تا ۹ پیمانه
- یک کیلو گوشت چرخکرده
- (اگر مرغ خواستید استفاده کنید حدوداً ۲ کیلو)
- ۱ و نیم عدد پیاز بزرگ رنده شده
- ۲۰۰ گرم پوست پرتقال
- ۲۰۰ گرم کشمش پلویی
- ۲۰۰ گرم زرشک
- ۲۰۰ گرم خلال بادام درختی
- ۲۰۰ گرم خلال پسته
- صد گرم کره
- ۳ تا ۴ قاشق غذا خوری شکر
- زعفران آبکرده به میزان لازم
- نمک و فلفل به میزان لازم
دیدگاه
نظر بدهید