طرز تهیه مرغ ترش اصلی به روش خانم نجاتی
طرز تهیه غذای مجلسی مرغ ترش ساده اما مجلسی با رب انار و حتی مرغ ترش با دستور رزا منتظمی که میتونید بدون گردو تهیه کنید.
در این سری از آموزش خورش سایت گیلان فود میخوایم یه غذای معروف شرق گیلانی رو یاد بدیم که جدیدا خیلی در رستوران های تهران و کشور محبوب شده.
قبل تر در یک مطلب کامل در خصوص سبزی های شمالی صحبت کردیم که در لینک زیر میتونید بخونید.
- نام سبزی های معطر شمالی + تصاویر سبزی محلی گیلان
- لیست سبزی های سبزی پلو و آش و قورمه سبزی و کوکوسبزی
مرغ ترش اصلی
این دستور که در ادامه میبینید برای ۳ نفر گفته شده؛
- رون مرغ ۲ عدد
- پیاز سرخی ۱عدد متوسط
- رب انار ۲قاشق غذاخوری
- شیره انگور ۱قاشق غداخوری
- سبزی معطر ۴قاشق غذاخوری
- گردو ۶عدد زنده شده
- ادویه (نمک، زردچوبه، زعفران، پودرسیر، پودر پیاز، فلفل سیاه، پاپریکا)
مرغ ها رو با ادویه ها مزه دار کنید و توی روغن سرخ کنید. تا مرغ ها سرخ میشن بریم سراغ سس خوشمزمون
سبزی معطر رو توی روغن سرخ کنید. یهخورده که رنگش عوض شد گردو رو اضافه کنید و به ترتیب رب انار، شیره انگور، پیاز سرخ شده، آب جوشیده شده اضافه کنید.
کمی بعد سس مخصوص روی مرغ ها بریزید و یک ساعت با حرارت ملایم بذارید مرغ ها پخته بشن.
هروقت احساس کردین خورش به آب بیشتری نیاز داره از کناره های قابلمه مقدار کمی آب جوشیده شده اضافه کنید.
لیست سبزی مرغ ترش
لیست سبزی مرغ ترش شامل تره ، جعفری ، نعناع ، گشنیز میشه.
مرغ ترش رزا منتظمی
طبق ادعای بانو رزا منتظمی در کتاب هنر اشپزی، خورش مرغ ترش یکی از خورش های معروف و متداول مردم رشت است.
واسه شروع مواد لازم زیر را برای ۶ تا ۸ نفر تهیه کنید؛
- مرغ درشت یک عدد(در حد ۱ونیم کیلو)
- سبزی(تره،جعفری،نعناع،گشنیز) یک کیلو
- سیر یک تا دو بوته
- آرد برنج دو تا ۳ قاشق سوپخوری
- روغن ۱۵۰ گرم
- آب نارنج(یا آبلیمو) یک لیوان
- تخم مرغ ۴ تا ۵ عدد
مرغ را تمیز میکنیم و با یکی دو قاشق روغن کمی سرخ میکنیم و یکی دو لیوان آب در آن میریزیم، بعد لپه را تمیز میکنیم و داخل مرغ میریزیم و میگذاریم مرغ و لپه نیمپز شود.
سپس سیر و سبزی هل را بدقت تمیز و خیلی ریز(تا حد ممکن) خرد میکنیم(اگر میتونید بهتره که شیر و نعناع و گشنیز این سبزی را کاملا بسابید تا کاملا نرم شود).
بعد کمی روغن در ظرفی میریزیم و روی حرارت ملایم قرار میدهیم و سبزی خرد شده را کمی سرخ میکنیم و در ظرف مرغ میریزیم و میگذاریم سبزی با مرغ چند جوش بزند و بپزد.
بعد آرد برنج را در کمی آب سرد حل مینمائیم و کم کم در خورش میریزیم و مرتب بهم میزنیم تا آرد برنج گلوله نشود و باندازه کافی نمک و فلفل و آب نارج یا آب لیمو به آن میزنیم.
بعد از چند جوش تخم مرغ ها را در ظرفی میشکنیم و با کمی نمک خوب میزنیم، بعد آن را کم کم در خورش میریزیم و خورش را بهم میزنیم و بعد از دو سه جوش خورش را در دیس میکشیم.
اگر بخواید میتونید مرغ را بصورت درسته و کامل یا تکه تکه شده در دیس قرار بدید و سرو کنید.
مرغ ترش مازندرانی
- گردوی آسیاب شده : ۳۰۰ گرم
- رب انار ملس : حدود ۲ قاشق غذاخوری پیاز : دو عددعدد رنده شده
- سیر : سه حبه له شده
- نمک و فلفل و زردچوبه : به میزان لازم
- سبزی معطر مخصوص شمال : میکس شده حدود ۲۰۰ گرم(پودر گردو، سیر و سبزی باهم میکس شود.
- سس فلفل مقداری
- رب گوجه یک ق غ
- سبزهای پیشنهادی : چوچاق،خالواش، ریحان،نعنا،گشنیز و جعفری
مرغ رو پس از شستن با نمک و فلفل و زردچوبه کمی مزه دار میکنیم داخل قابلمه کمی تفت میدیم تا رنگ مرغ عوض بشه و طلایی خوشرنگ بشود.
مرغ را خارج میکنیم پیاز رنده شده و سیر له شده را داخل قابلمه با کمی روغن خوب تفت میدهیم.
سپس ادویه ها را اضافه کرده و تفت داده تا عطر ادویه بلند بشه بعد سبزی میکس و گردو میکس را اضافه میکنیم خوب تفت میدهیم.
رب انار و و اگر دوست داشتین رب آلوچه رو هم اضافه میکنیم.
سپس آب اضافه میکنیم در حدی که آب و سبزی شناور باشد، در قابلمه رو بزارید حدود نیم ساعت تا کمی گردو پخته بشود بعد مرغ رو اضافه کنید در قابلمه رو بزارید تا مرغ پخته و خورشت جا بیفتد.
در آخر تست مزه و سس این غذا در حد غلظت فسنجون باید باشد و به هیچ وجه نباید رقیق باشد.
نشانه آماده شدنشم همینه غلظت و روغن انداختن گردو هست.
سبزی مرغ ترش مازندرانی شامل گشنیز، جعفری، نعناع و کمی شوید یا تره است.
در محدوده گیلان و مازندران از خالِواش به جای نعناع استفاده میشود.
درصد ترکیب سبزیها را برابر گرفته و شوید یا تره را در حد چند ساقه اضافه کنید.
مرغ ترش بدون سبزی!
- مرغ : ۱ عدد
- رب گوجه فرنگی : ۱ ق غ
- رب نارنج یا رب انار ترش یا رب آلوچه : ۲ ق غ
- نمک و ادویه جات
- سیب زمینی و فلفل دلمه ای : برای تزیین
- پیاز داغ
مرغ رو تیکه کنید و خوب مزه دارش کنید.
بعد سرش رو ببندید و داخل یخچال بذارید یه چند ساعتی بمونه تا مزه دار بشه.
میتونید با آبلیمو , نمک , فلفل , زردچوبه , سیر و پیاز مزه دارش کردم.
مرغ تون رو زیاد ریز نکنین چون بعدش که قرار بپزه , کوچیک می شه!
پس از مزه دار کردن , داخل روغن سرخش کنید.
رب گوجه فرنگی , رب نارنج , زردچوبه و ادویه رو اضافه می کنیم و کمی تفت می دیم. (میتونید به جای رب نارنج از رب آلوچه استفاده کنید)
حالا پیاز داغ و یک لیوان آب جوشیده هم اضافه می کنید و می ذارید بپزه.
زمانی که مرغ پخته شد و به روغن افتاد ، خورش مرغ ترش دیگه آمادست و می تونین سرو کنید. منبع
دیدگاه
1 دیدگاه
عاااالی بود
نظر بدهید