طرز تهیه مسقطی شیرازی یا مسقطی دورنگ بازاری
برای آموزش درست کردن یه شیرینی مسقطی شیرازی خوشمزه و یاد گرفتن طرز تهیه مسقطی ساده زعفرانی و دستور مسقطی دورنگ و سه رنگ ادامه مطلب رو بخونید چون طرز تهیه مسقطی شیرازی تصویری هم گذاشتیم.
مسقطی چیست
برای تهیه و تولید حلوا مسقطی بستگی به نوع آن دارد که مهمترین و رایج ترین آن حلوا مسقطی لاری زعفرانی یا به قول خود لاریها “حلوا مقراضی” یکی از قدیمیترین حلواهای طبخ شده در منطقه است که به مناسبهای مختلف مذهبی، جشن و سرور و سوگواری پخته میشود.
این حلوا از شکر، نشاسته، روغن، گلاب، زعفران، خلال پسته و بادام تهیه می شود که نشاسته و شکر و آب و گلاب را با هم مخلوط می کنند و و روی حرارت ملایم قرار میدهند و مرتب باید بهم بزنند ته نگیرد.
تولید حلوا مسقطی همانگونه که از نامش پیداست از حدود ۱۰۰ سال پیش توسط حاج محمد قناد از مَسقَط (پایتخت عمان) عمان به ایران انتقال داده شد و از آن زمان تاکنون نسل در نسل، این ارمغان گرانبها که به نوعی شناسنامه و هویت لارستان نیز محسوب می شود به نسل امروز رسیده است.
مهمترین عامل در تفاوت حلوا مسقطی عمان و لاری را نحوه پخت، دقت و مهارت آشپز، حتی نوع ظروف به کار رفته و البته کیفیت مواد ترکیبی آن میتوان دانست. منبع
حلوای مسقطی لاری شامل ویتامین A، B، C و E است.حاوی مقداری کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، فسفر، زینک، منیزیم، آهن، کلسیم، پروتئین، منگنز، اسیدهای چرب مفید همچون امگا۳، سلنیوم، گلوکز است.
مسقطی ساده زعفرانی
- آب ۶ پیمانه
- گلاب ۱ پیمانه
- شکر ۳ پیمانه
- نشاسته گُل ۱ پیمانه
- روغن مایع ۱/۳ پیمانه
- زعفران به میزان لازم
- جوهر لیمو ۱/۴ قاشق چایخوری
دقت کنید که اگر جوهر لیمو زیاد استفاده کنید مسقطی ترش میشه پس با احتیاط اضافه کنید!
ابتدا ۴ پیمانه از آب بعلاوه ۱ پیمانه گلاب + شکر + جوهر لیمو را با هم مخلوط و روی حرارت بگذارید در حدی که شکر حل شود.
۲ پیمانه باقی مانده از آب را با نشاسته مخلوط کرده و کنار بگذارید تا نشاسته باز شده و در آب حل شود سپس از صافی رد کنید و به مخلوط آب و شکر و گلاب اضافه کرده و مواد را روی حرارت قرار دهید.
سپس روغن را اضافه کرده و به هم زدن ادامه دهید.
وقتی شروع به غلیظ شدن کرد زعفران دمکرده غلیظ را هم اضافه کنید.
مخلوط را روی حرارت ملایم مدام هم بزنید.
زمان پخت مسقطی باید کاملا طولانی باشه تا مسقطی در پایان شفاف بشه. معمولأ حداقل زمان پخت مسقطی بین ۳ تا ۳ونیم ساعت باید طول بکشه و البته هرچه طولانی تر بهتر در این سه ساعت باید مدام همزده بشه.
وقتی مواد کمی قوام آمد میتوانید مقداری خلال بادام تفت داده شده (به دلخواه) به مسقطی اضافه و هم بزنید!
بعد از پخت تا مواد داغ است در سینی فلزی بریزید و با پشت قاشق چرب خوب صاف کنید و برای ۵ تا ۶ ساعت در محیط آشپزخانه قرار بدید تا ببنده و بعد برش بزنید.
نیازی به چرب کردن ظرف نیست و مسقطی بعد از بسته شدن راحت از ظرف جدا میشه.
سپس برش زده و سرو کنید. مسقطی زمانی آمادهست که شما موقع هم زدن کف ظرف رو ببینید و اگه مقداری از مسقطی رو در قاشق بریزید و قاشق رو کج کنید به صورت تکه تکه از قاشق بریزه.
مسقطی ژله ای
- نشاسته گل نصف پیمانه
- شکر یک پیمانه
- پودر ژله یک بسته
- آب سرد یک و نیم پیمانه
- گلاب نصف پیمانه
- پودر نارگیل یک پیمانه
ابتدای کار همه ی مواد به غیر از گلاب رو داخل یه قابلمه بریزید و خوب هم بزنید تا نشاسته با آب حل بشه.
بعد بذارید روی گاز با حرارت ملایم هم بزنید تا یه کوچولو غلیظ بشه. بعد گلاب رو اضافه کنید و یه مقدار دیگه هم بزنید.
بعد یه ظرف پیرکس بردارید که روشو سلفون بکشید و مواد رو داخله ظرف بریزید و برای ۵ تا ۶ ساعت بذارید داخله یخچال تا حسابی خودشو بگیره و سفت بشه که قابله برش زدن باشه.
وقتی سفت شد تو یه سینی برگردونید، به هر شکلی که میخواید بُرش بدید و داخل پودر نارگیل بغلطونید. منبع
مسقطی ژله ای ما آماده است ، نوش جان
به جای پودر نارگیل میتونید از پودر قند با پودر نشاسته و پودر مغزیجات استفاده کنید.
میتونید ظرف کوچکتر یا بزرگتر انتخاب کنید در نهایت اندازه مسقطی تون متفاوت میشه.
مسقطی با نشاسته ذرت
این دستور مسطقی با نشاسته ذرت که در ادامه میخونید با نشاسته ذرت هستش و با دستورهای دیگه تفاوت زیادی نداره!
- نشاسته ذرت ۱ پیمانه
- شکر ۱ پیمانه
- آب سرد ۵ پیمانه
- گلاب ۳/۴ پیمانه
- زعفران دم کرده
- کره حدود ۴۰ گرم
- خلال بادام به میزان لازم
حدودا ۶ برابر پیمانه نشاسته مایعات اضافه میشه.
اول نشاسته و شکر و با آب سرد حل کرده و روی حرارت قرار میدیم. با شعله کم مدام هم میزنیم.
وقتی که مواد غلظت گرفت، گلاب و خلال بادام هایی که توی همون گلاب خیس خورده شده رو اضافه میکنیم.
همچنین زعفران دم کرده باز هم با شعله کم مدام هم میزنیم حدود ۱۵ دقیقه و بعد کره رو اضافه میکنیم.
تحت هیچ عنوان روغن رو جایگزین کره نکنید!
وقتی مواد به غلظت کافی رسید، آماده است توی ظرف بریزید و بگذارید یخچال اگه میخواید روی مسقطی تزیین باشه باید، وقتی هنوز گرمه خلال پسته یا پودر نارگیل یا هر چیزی که دوست دارید رو بریزید روش اما میتونید بعد از خنک شدن و برش زدن ، اطراف قسمت های برش خورده رو توی مواد تزیینیتون بزنید.
مسقطی دو رنگ
درست کردن یه مسقطی دو رنگ مثل تصاویری که در ادامه میبینید در دستور پایین بهتون گفته شده. با دقت بخونید چون نکات ریزی داره.
- نشاسته ۱ونیم پیمانه
- آب ۴ پیمانه
- شکر ۱ونیم پیمانه
- زعفران به میزان لازم
- روغن جامد ۳ ق غ
- گلاب ۱ پیمانه
ابتدا نشاسته را در کمی آب حل کرده و میگذاریم حدود یک ساعت تا خوب ته نشین شود و آب روی آن را بیرون بریزید.
بعد شکر و نشاسته را باهم مخلوط کرده و آب را روی آن میریزیم و میگذاریم داخل اب حل شوند.
وقتی خوب حل شد از صافی رد می کنیم و روی حرارت می گذاریم.
باید مرتب هم بزنیم با حرارت بسیار ملایم بعد از اینکه کمی ظرف داغ شد. روغن را اضافه می کنیم.
مرتب هم می زنیم تا شروع به سفت شدن بکند در ادامه وقتی سفت شد شعله را خیلی کم میکنیم.
زعفران اب کرده را اضافه کرده و بعد از اینکه خوب پخت گلاب را اضافه نموده. وقتی خوب پخت و بوی خامی نشاسته گرفته شد حرارت را خاموش میکنیم.
از ان جایی که بعضی نشاسته ها اب زیاد می برند و یا حتی برعکس کمتر…
اگر آب زیاد شد مسقطی شُل شد میشود کمی نشاسته در اب نیمه گرم حل کرده و آرام آرام به نشاسته که زعفران هنوز اضافه نکردید درچند مرحله اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا یکدست شود و خوب بهم بزنید تا بوی خامی نشاسته از بین برود و سپس زعفران را اضافه کنید.
اگر نشاسته تون خیلی سفت شد آب گرم و ترجیحاً جوش رو در چند مرحله اضافه کنید و وقتی به غلظت دلخواه رسید زعفران و گلاب را اضافه کنید.
نویسنده این اموزش در ادامه برای قالب زدن چنین نوشته: من این مسقطی رو تو قالب تکسچر درست کردم ، کمی از مسقطی رو زعفران نزدم و فقط گلاب زدم که رنگش سفید باشه بعد ریختم توی قالب تکسچر.
البته قالب رو پر نکنید حدود یک سانت و نیم از لبه خالی باشه و گذاشتم توی یخچال تا خوب سفت بشه؛ بعد مسقطی زعفرانی درست کرده و گذاشتم کمی از حرارت بیفتد؛ مسقطی سفید که خوب سفت شد از توی قالب درآوردم و صفحه تکسچر را توی قالب انداختم (صفحه من مدل قلب هست) و بعد کمی مسقطی زعفرانی توی قالب ریختم.
خوب همه جای قالب را به مسقطی آغشته کردم و در ادامه مسقطی سفید را که سفت شده به آرامی توی قالب قرار دادم.
از کناره های صفحه تکسچر مسقطی زعفرانی ریختم تا کامل اطراف مسقطی سفید با مسقطی زعفرانی پوشیده شود بعد توی یخچال گذاشته تا خوب سفت شود و سپس توی ظرف برگرداندم. تزیینات اطراف کارهم با خمیر هست!
مسقطی سه رنگ
- نشاسته ذرت ۱ ق غ سرپُر
- نشاسته گل ۱/۳ لیوان
- شیر ۳ لیوان
- شکر ۱ لیوان سرخالی
- گلاب نصف لیوان
- پودر ژلاتین ۱ و نیم ق غ پر
- کره ۲ قاشق ق غ
- زعفران به میزان لازم
- وانیل نوک قاشق چایخوری
- پودر کاکائو به میزان لازم
تمام مواد به جز زعفران و وانیل و پودر کاکائو و پودر ژلاتین را در شیر سرد حل می کنیم و از صافی رد می کنیم تا گلوله نشود.
پودر ژلاتین رو داخل چند قاشق اب سرد مخلوط کرده وبن ماری کرده تا شفاف شود.
مواد را روی حرارت قرار داده و مرتب هم می زنیم.
وقتی مواد غلیظ شد و به غلظت فرنی رسید را ژلاتین رو اضافه میکنیم سپس مواد رو به سه قسمت تقسیم میکنیم.
به قسمت اول کمی زعفران آبکرده ، به قسمت دوم نوک چایخوری وانیل ، و به قسمت سوم کمی پودر کاکائو اضافه میکنیم.
قالب رو کمی با کره چرب کرده و ابتدا مواد زعفرونی رو در قالب ریخته کمی در یخچال میزاریم تا خودشو بگیره ولی سطحش چسبندگی داشته باشه تا لایه بعدی موقع برگردوندن و سرو از لایه زیری جدا نشه و بعد لایه سفید رو ریخته در یخچال گذاشته تا حالت نیم بند بشه و در آخر هم لایه کاکائویی رو در قالب میریزیم.
بعد از چند ساعت داخل یخچال مسقطی اماده میشود و به راحتی از قالب جدا می شود.
طرز تهیه مسقطی شیرازی تصویری
[evp_embed_video url=”https://www.gilan-food.ir/wp-content/uploads/2021/11/ashpazi__ba__behtarinha-20211102-0002.mp4″]
دیدگاه
نظر بدهید