برای انتخاب کلیدenter انتخاب کنید یا برای لغو ESC فشار دهید.

گیلان ، پایتخت غذای ایران!

تاریخ گیلان پُر است از اتفاقات عجیبی که باعث شکل‌گیری فرهنگی شده که امروز بیشتر مردم ایران حداقل یک بار به این استان سفر داشته‌اند.

مخلوطی از ادب و هنر در کنار زیبایی و سرسبزی و شب‌های روشن همراه با غذاهای لذیذ و کم‌نظیر!

قراره همراه با هم یک سفر کوتاه داشته باشیم به پایتخت غذای ایران ، پس لطفاً لباس بارانی‌تان را آماده کنید و البته که چتر یادتان نرود!

حال تصور کنید که در روز ۱۲ دی هستیم. دوازدهم دی ماه در گیلان به روز رشت معروف است!

اما پیش از عزیمت به استان گیلان اجازه دهید تا کمی از چرایی انتخاب عنوان “پایتخت غذای ایران” برایتان بنویسیم.

گیلان ، متشکل از ۱۲ شهرستان هست که هر کدامشان غذای بخصوص و مطرحی برای عرضه دارند.

برای مثال کلوچه فومن یا مرغ لونگی آستارا ، شامی ماسوله ، مرغ ترش چابکسر ، زیتون پرورده رودبار و البته دَرار(نمک سبز) و پلاکباب (پلوکباب محلی) و ترش تره ، میرزاقاسمی ، کباب ترش ، ماهی سفید ، کال کباب ، شش‌اَنداز ، باقلاقاتق و اناربیج و ترش شامی و… که به دفعات اسم شان را شنیدید.

همچنین بد نیست بدانید که شهر رشت به نمایندگی از استان گیلان ، بعنوان تنها شهر ایرانی در لیست شهرهای خلاق خوراک شناسی با بیش از ۲۹۰ نوع غذای متفاوت در یونسکو ثبت شده.

با وجود همچین منوی غذایی کامل و راه افتادن انواع پاتوق های غذایی در سالهای اخیر، این موضوع باعث شده تا بسیاری از مردم برای مزه کردن خوشمزه جات این استان به گیلان ، بار سفر ببندند.

حالا با دانستن این جزئیات میتوانیم به شهر رشت ورود کنیم.

شهری که هوشنگ ابتهاج(شاعر) درباره‌اش چنین نوشته: “رشت، شهرِ روشن -نه روشنفکری- بود. روشنفکری هم بود. مردم شهر خوش‌گذران بودن. سرانه‌ی کتاب و روزنامه از همه‌جا بالاتر بود. ماه رمضان، افطار که می‌شد شهر خالی میشد و پرنده پر نمیزد. یک ساعت بعد از افطار خیابون پر میشد از زن و مردی که می‌اومدن قدم بزنن.”

رشت از آن شهرهاست که می‌شود براحتی برای بقیه توصیفش کرد.

البته اگر خسته هستید ، نیازی به توصیف هم نیست. کافیست به فرد مقابل، فیلم زیبای “در دنیای تو ساعت چند است؟” با بازی لیلا حاتمی و علی مصفا را پیشنهاد بدهید که با حال و هوای رشت ساخته شده.

رشت شهریست که می‌شود در ان خاطره های خوش ساخت.

رشتی که در یک استکان چای وسط بازار ماهی‌فروشان منقبض می‌شود و پای یک دیوار آجری که از سرخس پوشیده شده نبض می‌گیرد.

وقتی که باران شروع به باریدن کند، هرجای شهر یه قاب تماشایی است و رشت تبدیل می‌شود به یک نقاشی دل‌فریب.

کافیست سر بچرخوانیم و اطراف را ببینم؛ محله ساغریسازان(قدیمی ترین محله رشت) که برویم ، کافه های قدیمی و خانه های آجری با طرح های رویایی را مشاهده میکنیم که اصالت این شهر را به رُخ میکشد.

یا اگر در خیابان های گلسار قدم بزنیم ، بافت مدرن شهری در کنار رستوران های سنتی که در تلاش اند تا منوی کامل گیلانی ارائه بدهند را می‌بینیم.

اکثر این رستوران ها پذیرای چهره های مطرح و مشهوری بوده‌اند. این را از آنجا میفهمیم که هر کدام از این بازیگران و ورزشکاران و چهره ها حداقل یک تصویر از یک رستوران گیلانی در صفحه شان منتشر کرده اند.

حالا اجازه دهید که برویم به قلب شهر رشت ، جایی که بساط خوراکی های متنوع برایمان مهیاست.

جاییکه هر توریستی که به شمال سفر میکند باید یک شب را در آن گذرانده باشد!

یادتان نرفته که اول متن نوشتیم که اکنون دوازدهم دی ماه هست و امروز هم روز رشته!

روز رشت از آن روزهاست که هر عشقه غذایی باید خودش را فوراً به این شهر برساند.

در روز رشت چه خبره؟

خبر که چه عرض کنیم، یه کارناوال(جشنواره) پُر از غذا و شادی در کنار جو صمیمی و خانوادگی کاملا سالم و پر انرژی هستش.

دورتادور میدان شهرداری و خیابان علم‌الهدی و خیابان سعدی، غرفه‌های مختلف معروف ترین رستوران های رشت برپا میشود و هر کدام منوی غذایی خودشان را برای مزه کردن شما تدارک میبینند.

رستوران های مطرح رشت برای این روز سر و دست میشکونند! دلیل آن هم واضح است، هزاران نفر از مردم می‌ایند که هنر خوشمزه رشتی‌ها را از نزدیک مزه کنند.

رستوران ها هم حاضر نیستند چنین فرصت بی نظیری برای تبلیغات را از دست بدهند.

خیلی هایشان در صفحات مجازی از یک ماه قبل با شور و حرارت خاصی برای این روز تبلیغ میکنند و قرار حضوری با مشتری هاشون میگذارند.

انقدر غذای گیلان و مشتقاتش برای مردم این استان مهم است که چند سایت تخصصی مانند واچیش ( vachish.com ) یا گیلان‌فود ( gilan-food.ir ) براه انداختند که توضیحات تخصصی و دستور پخت و معرفی رستوران های این استان بسادگی در این پایگاه ها قابل دسترس است.

اصل ماجرا اما چیز دیگریست!

از ساعت ده شب به بعد در شهر رشت، دکه هایی دیده میشوند که در آن یک لامپ روشن است و یک دنیا کباب و دل و جگر بساط کرده‌اند.

به اینها گاری کباب یا به اصطلاح محلی کباب کثیف(گاری کباب) میگویند

قیمت پایین در کنار تازگی محصولات و سرعت پخت فوق العاده بالای این سبک غذا دلیل معروفیتش است.

حال اما در این جشنواره خوش رنگ و لعاب ، همه کباب گاری ها جمع شدند و غذاهای تازه سرو میکنند.

گاری کباب یا کباب کثیف! یک مدل غذای خیابانی یا Street Food است که در رشت با پخت انواع کباب ها از جمله کباب دوش ، کباب ترش ، چنجه ، جوجه ترش و… همراه است.

اگر میخواهید تصویر ذهنی دقیق تری از حال و هوال روز رشت و گاری کباب های معروفش که در این روز با اسم و شماره مخصوص خودشون حاضر میشوند داشته باشید کافیست تا کلمه “کباب کثیف” را گوگل کنید.

در این جشنواره که چندسالی هست بصورت کاملا مردمی و با حمایت شهرداری رشت در حال برگزاریست(البته به جز ایام کرونایی)، در سمت دیگرش با چای محلی بهاره گیلان و قهوه و نوشیدنی های مختلف از شما پذیرایی خواهد شد.

اطراف میدان شهرداری رشت را که نگاهی بی‌اندازید تعداد زیادی پاتوق برای خوردن غذا پیدا میکنید. اگر هم دلتان غذاهای دیگری هوس کرد، میتوانید کمی سر بچرخانید تا در همانجا یک غذای متفاوت پیدا کنید.

البته که از ظهر هم نقاشان حضور پیدا میکنند و با موضوع رشت نقاشی های زیبایی را به قلم میکشند.

برنامه های ویژه این روز با خوانندگی آوازه خوانان گیلانی و اجرای مجریان محلی و نمایش های مختلف ادامه دارد.

این بود از سفر خوشمزه و بارانی ما به تنها شهر خلاق خوراک‌شناسی ایران ، یعنی رشت.

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
0 (0 رای)